Равноправност не иде на уштрб мушкараца

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да борба за једнака права жена предуго траје и, честитајући суграђанкама празник, пожелела да од овог 8. марта више

не морају да подсећају друштво да желе економску и политичку равноправност са мушкарцима.

- Желим вам да се овог 8. марта заврши Дан жена, а да почне година, декада и столеће жена када ће оне показати своју снагу. И када ће постати равноправне и поштоване - навела је Михајловићева која је и  председница Координационог тела за родну равноправност. Она је подсетила на то да је прошло је 105 година од пожара у текстилној фабрици “Триангл ширтвејст” у Њујорку када је више од 140 жена настрадало само зато што тражиле своја права, веће плате и забрану дечјег рада.

Њиховим жртвама почела је борба са тадашњим лошим радним условима за жене, а та борба и данас траје само под велом неравноравности жена у друштву и неједнаких шанси за њих и мушкарце, навела је Михајловићева у саопштењу.

- Предуго траје та борба. Данас, у 21. веку, када се наше жене боре да помире капитализам, традицију и модерно друштво, овог 8. марта желим Вам да се борба коначно оконча. Желим да жене не морају више да се боре за нешто на шта имају право, за недискриминацију и једнака права с мушкарцима - закључила је она.

Заштитник грађана Саша Јанковић честитао је женама у Србији 8. март, истичући да незапосленост, сиромаштво, конфликти и кризе погађају жене теже него мушкарце, а да је управо учешће жена, и још више лидерство, најбољи начин да се та неравноправност и друштвена неправда укину.

Женска и родна равноправност не иду на уштрб мушкараца - без родне равноправности нема социјалне правде и она ослобађа пун потенцијал друштва и свих његових чланова, навео је Јанковић.

„Нажалост, иако је свест о равноправности жена све израженија, оне у стварности још увек трпе чак и најбруталнији облик неравноправности - родно засновано насиље,” упозорио је он.

Поводом Дана жена, 420 жена запослених у Јавном предузећу за подземну експлоатацију угља (ЈП ПЕУ) Ресавица, међу којима је 30 чије је радно место у рударској јами, од Синдиката је добило руже и поклон честитке чија је вредност у просеку до 3.000 динара, рекао је председник Синдиката радника ЈП ПЕУ Небојша Миленковић.

Жене које раде у рударским јамама су рударски инжењери и техничари, геолози, јамски мерачи, геометри, диспечери. Највише жена, њих 280, запослено је у највећем и наајстаријем руднику “Рембасу”, по подацима синдиката, у Ибарским рудницима су запосене 33, у Лубници 28, Руднику Соко 26, у Боговини 19, Штављу 15, Јасенову седам, Вршкој чуки шест и Алексиначким рудницима шест жена.

Е. Д.

EUR/RSD 118.0594
Најновије вести