Шарчевић уручио традиционалне Светосавске награде

БЕОГРАД: Традиционалне Светосавске награде, којима Министарство просвете, науке и технолошког развоја награђује појединце и институције за изузетне резултате у области образовања и васпитања додељене су данас.
sarcevic, tanjug zzestic
Фото: Tanjug/ Z. Žestić, arhiva

У Влади Србије, овогодишњим лауреатима награде је уручио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, који је поздравио све добитнике - ученике, студенте, професоре, директоре, заслужне грађане, представнике дипломатских председништва, компанија, односно све оне који су у току календарске 2018. године дали значајан допринос развоју система образовања и васпитања у Србији.

"Гледајући којих 27 су награђени мојем задовољству нема краја и знам да је Комисија посао урадила фантастично", казао је Шарчевић. 
Додао је да се чини као да је сам Свети Сава се умешао ове године у Комисију и допринео томе да прави људи, који су својим значајним доприносом учинили да образовање буде за нешто боље, ове године буду носиоци врло престижне и једне од најлепших награда.

"Не постоји ништа светије код Срба и људи који живе у Србији него данашњи дан, јер Свети Сава је једина личност која све нас окупља на једном месту", навео је министар.
Истакао је да је Свети Сава једини за којег нико не може да каже да је нешто опструирао или радио лоше у свом животу.

Према његовим речима, на данашњи дан барем је две трећине Србије у школама, што као ученици, што као професори и наставници или родитељи.
"Нико данашњем дану не може да буде равнодушан", истакао је министар Шарчевић и додао да му посебну част чини што се на данашњи дан налази друштву добитника овогодишње награде.

Међу добитницима овогодишње награде су Хемијско-технолошка школа из Суботице, директор српског забавишта основне школе, гимназије и колегијума Никола Тесла из Будимпеште Јованка Ластић, наставник рачунарства и информатике у гимназији Вељко Петровић из Сомбора Душко Обрадовић, Машински факултет Универзитета у Београду, као и Пољопривредни факултет истог Универзитета.

Светосавску награду добили су и професор Раде Грбић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, редовни професор Машинског факултета Универзитета у Крагујевцу Бранислав Јеремић, Филип Бошковић који је дипломирао на Биолошком факултету Универзитета у Београду са просечном оценом 9,91, а са своје 22 године освојио је преко 200 награда и објавио три рада у међународним часописима.

Награђени су и предшколска установа "Моје детињство" у Чачаку, Бојан Цхирић васпитач у предшколској установи "Ђулићи" у Зајечару, директорка основне школе "Драган Ковачевић" Београд и председница заједнице школа за ученике са сметњама у развоју Силвана Плавшић, наставник енглеског језика у Нишу Ана Живковић, професир разредне наставе основне школе "Свети Сава" из Врчина Добрица Синђелић.

Дом ученика средњих школа у Лесковцу један је од добитника, као и Славен Палаћ ученик завршне године музичке средње школе у Новом Саду, затим Алекса Милојевић, ученик четвртог разреда Математичке гимназије у Београду, Александар Рашковић, ученик осмог разреда основне школе из Суботице, Ирина Пејоска ученица другог разреда средње музичке школе из Београда, основна школа Прота Стеван Поповић Чумић, најстарија школа у Шумадији.

Основна школа Вук Караџић из Сочанице такође је добитник Светосавске награде, а добитници су и основна школа Слободан Секулић из Ужица, основна школа Бранко Радичевић из Савиног села, Удружења писаца Седмица Франкфурт на Мајни, Александар Рајевац генерални директор Ваљевске пиваре, Владимир Матић гувернер Ротари дистрикта 2483 Србија и Црна Гора, Анђелка Красојевић наставник на српском језику у иностранству, Божидар Вучуревић, генерални конзул Србије у Штутгарту. 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести