Серума има довољно, отровнице у Војводини ретке

После навода у јавности да су многе здравствене установе у Србији остале без серума против змијског отрова зато што је хемичарка запослена у том Институту добила отказ, а да је посао дошао у руке недовољно обученом кадру, огласио се и Институт за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”.
zmije
Фото: Душко Косјер

Његова директорка Вера Стојиљковић каже да “Торлак” располаже довољним количинама серума против змијског уједа који се на захтев доставља здравственим установама.

Она је демантовала писање појединих медија и најавила тужбе против њих јер су, како каже, “нетачним и лажним информацијама, изазвали панику и утицали да се грађани осећају небезбедно”.

„Апсолутно је нетачно да нису произведене довољне количине овог серума и да постоје здравствене установе којима серум није испоручен или га имају у недовољним количинама“, каже Вера Стојиљковић и додаје да Торлак већ 20 година обазбеђује “виеквин” - антисерум против змијског отрова за здравствене установе Србије, али и других држава у региону.

Стојиљковић тврди да Торлак располаже довољним количинама тог серума, који се здравственим установама моментално доставља, “баш као што је то и био недавно случај са Домом здравља Алексинац, који се једини у последње време обратио са захтевом за доставу серума”. “Виеквин” је водени раствор за ињекцију који садржи антитела, односно антитоксичне глобулине - Ф(аб)2 фрагменте, способне да неутралишу отров европских змија отровница поскока и шарке. Специфични имуноглобулини се добијају из плазме здравих коња, имунизованих веномом поскока Овај антисерум против змијског отрова користи се у терапији након уједа змија отровница поскока и шарке. Овај антисерум није делотворан против отрова других змија.

„За територију Србије не постоје обједињени подаци о уједима отровних змија, њиховом третирању у здравственим установама и евентуалним последицама које ти уједи имају на људе. У неким од земаља у окружењу постоји уређенија евиденција, али у тим државама и змије су бројније, те су и сусрети људи са њима чешћи него у Србији“, кажу у Српском херпетолошком друштву “Милутин Радовановић”.

Веома често се број и ефекти уједа отровних змија преувеличавају, не само у нашој земљи.

Већина змија у Србији, укључујући и отровнице, може се срести од раног пролећа до позне јесени. Ипак, љубитељи шуме, макар у Војводини, немају много разлога за бригу: у Војводини се од отровница може срести само шарка, и то на неколико локалитета, као што су Фрушка гора (изузетно ретко), Вршачки брег, Обедска бара и Засавица. На овим местима у Војводини популације су прилично мале, тако да је мала вероватноћа да се сретнете с овом врстом змије, кажу у Националном парку “Фрушка гора”.

Смртни исходи су, у случају уједа наших отровница, изузетно ретки. На отров су осетљивији деца и старији, као и алергичне, хронично оболеле или особе слабијег имунитета. Здрав одрастао човек се од уједа углавном потпуно опорави и најчешће не осећа никакве последице, истичу у “Милутину Радовановићу”.

„Ако идете у природу, нарочито у приобаље и на обронке, најбоље је добро се опремити: дубоке ципеле, дугачке панталоне и вунене чарапе најбоља су заштита. Најбоље је ићи у групи, јер ритмични кораци преносе вибрације, па змије беже јер не воле гужву. Од помоћи је и ритмично ударање штаповима у земљу, али је најбоље унапред се распитати има ли змија у крају у који ћете путовати“, каже Јован Илић из новосадског ПСД “Железничар”.

И. Вујанов

 

Савети

Симптоми уједа отровнице су знојење, општа слабост, убрзано дисање, дијареја, повраћање и губитак свести. Трагови уједа обично крваре, брзо се јавља отеклина, утрнулост и црвенило. Отров се сме само истискивати, никако исисавати. Уједено место по могућности третирати хладним облогама, а уједеном треба дати што више воде. Крв убрзава и паника или трчање, па је важно да се уједена особа умири. Серум против змијског отрова сме дати само лекар. Клиничка слика и опште стање уједене особе изгледају веома лоше, али је прогноза после указане прве помоћи позитивна.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести