Сила закон мења: Дијаспора неће у Србију за празнике

ФРАНКФУРТ: Иако су божићни и новогодишњи празници, традиционално, прилика да Срби из дијаспоре дођу на одмор у матицу, њихов долазак у Србију ће овог пута изостати због пандемије ковида 19 и строжих мера које су увеле државе из којих долази највише наших сународника - Аустрије, Швајцарске, Немачке и Италије.
d
Фото: Tanjug/S. Radovanović, ilustracija

Жељни су да дођу у своју земљу, да виде родбину и пријатеље, “напуне батерије” у родном крају, прославе празнике уз овдашњу традицију и обичаје, али овог пута, како кажу, сила закон мења, па ће Божић и Нову годину обележити у земљама у којима живе и раде, у поштујући мере уведене због корона вируса.

У Аустрији 19. децембра на снагу ступају штроже мере за улазак у земљу особама које се враћају из “корона ризичних” региона, а то значи – обавезан десетодневни карантин што онемогућава благовремени повратак на посао.

Особе које се врате из земаља које важе као ризичне, моћи ће, према намерама аустријске владе, да се „ослободе“ карантина негативним ПЦР тестом, али најраније после пет дана изолације.

Дужина трајања мера - до 10. јануара јасно показује да су „мета“ Срби због православног Божића.

Ипак, већина грађана Србије у Аустрији због ситуације са ковидом 19 И с њом повезаном неизвесношћу, није ни планирала да путује у отаџбину, па је погодила оне ретке, који су жарко желели у домовину.

Тако Саша Божиновић, који живи и ради у Бечу, као и већина наших људи, одавно је одустао од идеје да божићне празнике проведе у Србији.

Нисам планирао да идем за одмор у Србију због актуелне ситуације са корона вирусом, а ове мере аустријске владе свакако су ме спречиле да путујем, рекао је Божиновић.

Ни Недељко Котуровић из Беча није планирао да путује на одмор, јер му је, између осталог, превелики трошак тестирање.

Ситуација је веома неизвесна и у једном моменту све може да се променити и спречи ме да се вратим на посао.То не смем да ризукујем, рекао је Котуровић.

Раде Живковић, истина, размишљао је да отпутује у Србију на зимски одмор, али су му сада сви планови покварени.

Одустајем због одлуке аустријских власти. Не смем да ризикујем због посла. Већ ми је у фирми раније речено да, ако се заразим приликом одмора у домовини, могу да рачунам на отказ, искрен је Живковић.

Слична је ситуација и са Србима у Швајцарској, која је прошле недеље вратила Србију на „црвену листу“ – списак земаља за које је обавезан десетодневни карантин по повратку у ту државу.

Нова листа ће се примењивати од 14. децембра, а уз Србију на њој су из региона још Хрватска, Северна Македонија, Словенија, Мађарска.

Док траје карантин, нема напуштање куће, а ко прекрши меру изолације биће кажњен по епидемиолошком закону, новчаном казном до 10.000 швајцарских франака, што је, свакако, “папрена” сума.

Оваква одлука јасна је порука свима пореклом из Србије, и других земаља региона, да не иду у отаџбину за празнике, па ће велика већина, иако тешка срца, одлажити планирани одлазак у завичај, за неко лепше време.

Речима не могу описати носталгични осећај који се полако претвара у бес, јер ћу и за ове најрадосније празнике бити сам, без својих најближих, и опет у туђини, очајан је Саша Танасковић, професор из Цириха.

Вића Митровић, члан градског парламента у Санкт Галену, каже да Швајцарци имају неумољива правила и јасне критеријуме за увођење карантина.

Ја сам један карантин већ имао у летњем периоду после повратка у августу… Наравно да није једноставно, ако је неко у радном процесу, јер се тиме отварају радно-правна питања са несагледивим последицама.

Зато не треба срљати и отићи без преке потребе ван Швајцарске, док се ситуација не смири. Увођење карантина није вечито, а празници се могу и овде славити, каже Митровић за франкфуртске „Вести“.

Божидар Јанковић из Бухса се нада да ће се пандемија мало смирити и планира да иде у Србију у јануару.

Планирала сам да идем за празнике кући и баш ми је била велика жеља, али, ето, Србија је опет на ‘црвеној листи’ и због тога нећу отпутовати у домовину. Највише због карантина. Чекаћу повољнију ситуацију, а следећи велики празник је Ускрс, ваљда ће до тада да се смири ова пандемија, каже Снежана Марковић из Вила.

Иста је ситуација и у суседној Италији – посета завичају остаће за нека боља времена, када прође пандемија.

Тако ће и Сања Илић, из Сокобање, која живи у Вићенци, у том италијанском граду дочекати 2021. годину и Божић.

Било би неодговорно од мене да се излажем ризику и доводим у питање здравље моје породице. Плус, ту је карантин који је обавезан по повртаку. У овим временима је важно сачувати здрав разум, оставити емоције по страни, сачувати посао и уколико је могиће, бити веома стрпљив, сматра Сања.

Ни оперска певачица Јасна Ковачевић неће доћи у Србију, већ ће празнике прославити у Милану, где живи и ради од 1990. године.

Овога пута сила закон мења и ништа више није до нас. Морамо да се жртвујемо како бисмо што пре изашли из ове ситуације, па ако морамо да останемо код куће, остаћемо. Домовина ће нам то опростити. Иначе, одем 4-5 пута годишње “по енергију”, “да нахраним душу”, али изгледа да ћу још дуго остати без тих виталних елемената. Остајем у Милану, чекам боља времена, као и сви наши људи у расејању, рекла је Ковачевић за Вести.

И у Немачкој је слична ситуација пошто је премијер Баварске Марку Седер најавио пооштравање режима на граници према Аустрији.

Тако се, током божићних празника, стављајају ван снаге олакшице које су до сада важиле и које су омогућавале свима који уђу у Немачку да то учине без теста за боравак до 24 сата, и без карантина.

Иначе је и савезна влада грађанима саветовала да избегавају путовања.

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести