Плаћа ли дијаспора порез на доходак и у ком случају?

БЕОГРАД: Поводом недоумица и тумачења у јавности последњих дана о томе да ли је и наша дијаспора обавезна да плаћа порез на доходак грађана Милан Трбојевић, порески саветник каже да су обвезници сви који су резиденти Србије.
novac pare

Дакле и наши грађани у иностранству уколико испуњавају услове да се могу сматрати резидентима, а по Закону о порезу на доходак грађана, резиденти Србије су грађани који на територији Србије бораве 183 или више дана, или овде има пријављено пребивалиште илиим се овде налази центар пословних и животних активности.

Српски речено ако овде има стан, породицу или фирму, појашњава Трбојевић.

Према његовим речима у обе ове ситуације грађанин је обавезан да плаћа порез на доходак грађана као и доприносе за социјално, тј. пензијско-инвалидско и здравствено осигурање.

Порезе и доприносе може да плаћа по основу ауторског уговора или осталих прихода, а потенцијално, зависно од висине прихода, и годишњи порез на доходак грађана.

Трбојевић наглашава да овде није реч ни о каквом новом законском решењу, јер оно годинама постоји у нашој законској регулативи, само је сада актуелизована прича о њему, због сличности с обавезама инфлуенсера.

Тако наводи да се рецимо постављало питање да ли је грађанин Србије који оде на брод 10 месеци, дужан да плаћа порез у Србији.

Одговор је да јесте, јер иако боравком у Србији дужим од 10 месеци не испуњава први услов о резидентности, тиме што има пребивалиште у Србији, породица му је ту, испуњава други услов и дужан је да плаћа порез.

Трбојевић, међутим, наводи да наши грађани који раде у иностранству могу бити ослобођени од плаћања пореза на доходак грађана или дела тог пореза овде, уколико је у земљи где живе плаћен порез на њихову плату, а Србија с том земљом има уговор о избегавању двоструког опорезивања.

Но и тада, указује он, доприноса за социјално осигурање не могу да се ослободе и дужни су да их плате у обе земље.

У случајевима када не испуњавају услове за ослобађање од плаћања пореза, у земљи где раде плате порез на плату коју примају. Оно што им остане у Србији се рачуна као бруто зарада и на њу се плаћа порез и доприноси за пензијско - инвалидско и здравствено осигурање, објашњава Милан Трбојевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести