У Србији 3.822 новозаражена, преминуло 17 особа

БЕОГРАД: У Србји су у последња 24 сата потврђена 3.822 нова случаја корона вируса, што је највиши дневни биланс од почетка епидемије, а преминуло је 17 особа.
kovid centar
Фото: Марија Ердељи

Пема новим подацима објављним на сајту Цовид-19.рс, од последењег пресека теситрано је 4.015 особа.Хоспитализована су 3.693 пацијента, од којих су 163 на респиратору.

Од почетка епидемје у Србији је заражено 81.086 особа, а 989 је преминуло.

До сада је тестирано 1.496.295 узорака.

У Београду поново највише новозаражених

БЕОГРАД: Од рекордна 3.822 нова случаја корона вируса колико је у последња 24 сата регистровано у Србији, највше их је поново у Београду, где су новозаражене 1.692 особе, што је 44 одсто укупног броја.

Следе Нови Сад са 20 2нова случаја, Крагујевац са 145 и Ниш са 130 новозаражених.У Ваљеву је забележено 107нових инфекција, у Краљеву 75, Шапцу 61.У Бору је потврђено 57 нових случјева, у Бачкој Паланци 49, Лозници 42, а у Врбасу 41.

Остали градови и општине имају мање од 40 новозаражених.

Установе соц. заштите: Заражен 341 корисник и 209 запослених

БЕОГРАД: На данашњи дан у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство корона вируса код 341 корисника и 209 запослених, саопштило је Министарство за рад.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 1.158, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 467.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Све више општина и градова проглашава ванредну ситуацију

БЕОГРАД: Због погоршања епидемиолошке ситуације и пораста броја заражених вирусом корона све више градова и општина у Србији проглашава ванредну ситуацију, а само у једном дану то је учинило пет општина.

Ванредна ситуација у петак је проглашена у Руми, Иригу, Малом Зворнику, Богатићу и Параћину, а дан раније у Љубовији и Крупњу.

У протеклих неколико недеља та мера је проглашена и у Неготину, Сремској Митровици, Прокупљу, Бору, Кладову...

Једна од главних мера коју је донео Штаб за ванредне ситуације у Руми је ограничење радног времена свих угоститељских објеката до 21 сат и препорука да се алкохол точи до 20 часова.

На територији општине Рума забрањено је одржавање свих манифестација и прослава без претходне сагласности Штаба, што се односи и на власнике великих објеката, ресторана и сала за издавање.

Као трећа мера донета је одлука да се закупцима угоститељских објеката закупнин, почев од новембра до краја ванредне ситуације, умањи за 50 одсто.

Такође, управницима стамбених заједница наложено је да се организује дезинфекција, као и комуналним службама дезинфекцију централних улица, тргова и пијаца.

У Општини Ириг једна од мера је и затварање базена због великог протока људи који долазе из околних места.

У Иригу је забрањено масовно окупљање више од 10 лица у затвореном, односно 100 на отвореном простору, а радно време угоститељских објеката и ноћних клубова ограничава се до 21 цас.

У тим објектима је забрањена музика уживо музика и точење алкохола после 20х, забрањено је и пушење у затвореним објектима, док је број гостију за једним столом ограничен на двоје

Радно време продавница и трговинских центара, изузев апотека и бензинских пумпи, је до 21х.

У општини Мали Зворник забрањено је окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуце мере личне заштите.

Угоститељским објектима и ноћним клубовима забрањен је рад од 21 час до 6 сати ујутри цасова наредног дана, док угоститељски објекти са баштом у затвореном делу објекта не могу да раде дуже од 21 час, а у отвореном делу објекта од 23 цаса до 6 сати ујутро.

Такође, за једним столом не могу да седе више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малелотна лица или лица која живе у заједничком домацинству, уз обавезни размак од два метра измеду столова.

У јавном превозу на подручју општине Мали Зворник обавезно је ношење маски и дозвољено да буде један путник на седишту, уз што чешће проветравање и дезинфекцију возила након вожње.

Општине Љубовија и Крупањ су у четвртак прогласиле ванредну ситуацију и увеле сличне мере међу којима је забрана рада угоститељских објеката и ноћних клубова од 21 час до 6 сати ујутро.

У тим општинама је забрањено окупљање више од пет лица у затвореном и отвореном простору, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуце мере лицне заштите.

Такође, забрањено је организовања свецаности и других забавних манифестација;

Препоручено је свим јавним и привредним субјектима да у складу са својим могућностима организују процес рада тако да се старијим запосленима и запосленима који припадају осетљивим групама омогући да раде од куће.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести