У Србији новозаражено 235 особа, умрло четворо

БЕОГРАД: У Србији је у последња 24 сата регистровано 235 новозаражених вирусом корона, а умрла су четири пацијента, каже покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.
gojkovic
Фото: Танјуг (Видео)

Он је навео да су у последња 24 сата тестиране 9.383 особе, а од почетка епидемије тестирано је 789.480 особа

"На респираторима је тренутно 78 пацијената. Од почетка епидемије у Србији је од ковид 19 умрло 665 особа", рекао је Гојковић на конференцији за медије.

У последња 24 сата на болничко лечење примљенсе су 143 особе, а из болница је отпуштено 267 пацијената. Тренутно је на болничком лечењу 2.128 пацијената.

Епидемиолошка ситуација несигурна,са назнакама стабилизације

БЕОГРАД: Тренутна епидемиолошка ситуација у Србији се може означити несигурном са назнакама стабилизације, посебно у великим градовима, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање епидемије коронавируса Бранислав Тиодоровић и додао да се то може рећи за Београд, Нови Сад и Крагујевац.

Такву ситуацију смо, рекао је он на конференцији у Палати Србија, прошле недеље имали и у Нишу.

"Епидемиолошка ситуација се, укупно гледајући, од Војводине све до крајњег југа у доброј мери стабилизује. Имамо забележене податке о смањењу броја пацијената код првих дијагноза. Имамо отпуштених из клиничких центара и болница у значајној мери, то се креће чак и до 30 одсто", рекао је Тиодоровић.

Према тренутној ситуацији се, додао је, може рећи да једино можда на крајњем југу, у делу општина Бујановац и Прешево, и то код популације алабанске мањине, постоји благи раст броја оболелих који се може претворити у већи и то зато што се, каже, они за сада лече највише у приватним здравственим установама и на Косову и Метохији.

Они, додао је, користе здравствени сиситем Врања и Клинички центар у Нишу искључиво када су најтежи случајеви у питању.

"Ја сам им скренуо пажњу на лицу места, на терену, да су онда они одговорни јер они као држављани Србије имају сва права да се на време, још код лаких форми, јаве у здравствени систем Србије. Надамо се да ће то прихватити", додао је Тиодоровић.

Тиодоровић: Посланицима у култури треба дати шансу

Посланицима у уметности и култури треба дати шансу да они дају допринос очувању духа и физичког здравља, јер једно без другог не може, каже епидемиолог проф. Бранислав Тиодоровић.

Он сматра да је могуће организовати манифестације, али да се поштују мере заштите и да одговорност за то морају да преузму организатори.

"МИслим да је могуће организовати рад једног позоришта са 300 места, где не морају сва места бити попуњена, где ће публика седети на раздаљини са маскама. То ћемо тек разматрати на Кризном штабу", рекао је Тиодоровић.

Он је навео да културне манифестације доприносе у "подизању духа и спремности" у борби са короном.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести