Вакцини треба времена да заштити организам

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 30.029 особа, од којих је позитивно 15.425 док су, нажалост, 54 особе преминуле. На болничком лечењу је 3.397 пацијената, од којих су 143 на респираторима.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Од почетка пандемије у Србији је на корона вирус тестирано 8.075.136 особа, на вирус је било позитивно 1.649.293, док је преминуло 13.513 пацијената.

Национално тело за имунизацију (НИТАГ) још није расправљало да ли ће се у Србији увести четврта доза вакцине против вируса корона и седница тог тела још није заказана.

Лекари кажу да не треба журити са „другом бустер дозом” и да се она може понудити само пацијентима са ослабљеним имунитетом – особама на дијализи, са трансплантираним органима…

Став НИТАГ-а по питању четврте дозе чека се и због ковид пропусница. Наиме, онима који су примили трећу дозу вакцине у августу, ускоро истиче седам месеци те се то саветодавно тело мора огласити да ли ће се продужити важење сертификата после треће дозе или ће се увести четврта доза.

Студије показују да нас вакцине против ковид-19 ефикасно штите од инфекције, али су посебно значајне јер смањују ризик од тешких форми болести које би захтевале болничко лечење. Доцент др Миољуб Ристић из Института за јавно здравље Војводине каже како вакцине уче наш имуни систем како да препозна и бори се против вируса који узрокује ковид-19.

- Обично је потребно неколико недеља, од две до четири, након примања друге дозе вакцине да се створи заштитни имунитет против вируса. Људи се сматрају потпуно вакцинисаним ако је прошло две или више од две недеље након примања друге дозе вакцине. То значи да је могуће да вакцинисана особа добије ковид-19 непосредно након или у току вакцинације, на пример између две дозе, ако је у претходних 14 дана била у контакту са инфицираном особом. То је зато што вакцина није имала довољно времена да пружи заштиту односно организам није стигао да створи заштитни имунитет. Иако се то ретко дешава, неке особе неће створити имунитет, јер ниједна вакцина не пружа 100 одсто заштиту – казао је доцент Ристић.

Ризик од инфекције SARS CoV-2 код потпуно вакцинисаних људи не може у потпуности да се елиминише све док вирус циркулише. Зато је важно да се у току и након вакцинације предузму све мере заштите од ковид-19, као што је ношење заштитне маске, држање дистанце, избегавање окупљања. Пре речима др Ристића, тренутно доступни подаци показују да потпуно вакцинисане особе имају мању вероватноћу да се инфицирају SARS CoV-2 у односу на невакцинисане особе.

- Инфекције SARS CoV-2 код вакцинисаних особа су потенцијално мање преносиве него инфекције код невакцинисаних особа, односно те особе су мање и краће заразне у поређењу са SARS CoV-2 позитивним невакцинисаним особама – напомиње др Ристић и додаје како од вакцине нећете добити ковид-19, а вакцинални вирус, односно његове компоненте, се не излучују из организма. - То значи да нисте заразни за своју околину након вакцинације. Заразност може настати ако нисте створили имунитет након вакцинације или прележане болести или је прошло минимум три месеца од инфекције, а били сте у блиском контакту са инфицираном особом.

Трајање имунитета после вакцинације против ковид-19 је ограничено на четири до пет месеци, због чега су уведене додатне (бустер) дозе вакцине.

- Сада знамо да природни имунитет на SARS CoV-2, после прележане болести временом почиње да опада. Једна данска студија сугерише да су млађи од 65 година имали око 80 одсто заштите током најмање шест месеци, док су старији од 65 година имали само 47 одсто заштите од инфекције вирусом SARS CoV-2 – наводи др Ристић.

Према његовим речима, прописан је минимални, али не и максимални временски размак између прве и друге, односно друге и треће дозе вакцине. Дакле, не можете бити вакцинисани раније у односу на заказани термин, али се вакцинација може одложити и препоручено је што краће одлагање.

- Најбоље за вас је да другу, односно трећу, дозу примите правовремено, у назначеном времену, да би што пре створили или подстакли имунитет. Вакцинација се може одложити из оправданих медицинских или немедицинских разлога. Уколико сте пре примања друге или треће дозе у међувремену добили ковид-19, потребно је одложити дозу вакцине минимум један месец по оздрављењу. Ако сте се разболели од неке друге акутне болести или вам се погоршала хронична болест јавите се свом лекару, а телефоном на вакцинални пункт и биће вам заказан нови термин по излечењу или побољшању – истиче др Ристић.

Вакцинација се одлаже и уколико је особа у последњих 14 дана била у блиском контакту са особом код које је потврђен ковид-19 и то ако је у питању близак контакт унутар два метра, без маске, 15 минута и дуже током 24 часа. У том случају, вакцинација се одлаже за наредних 14 дана. Најбоље је да се ово јави телефоном на вакцинални пункт, где ће бити заказан нови термин за вакцинацију.

Вакцина и за оне који су прележали корону

Др Ристић саветује да вакцину приме и особе које су прележале корону.

- Иако ви нисте приоритет за вакцинацију, вакцинација се због ризика од поновне инфекције препоручује, после минимум месец дана, а у случају тешке болести ако је прошло више од три месеца од последњих симптома. То се нарочито односи на особе које су у високом ризику од инфекције због честих и понављаних контаката са болесним особама, као што су здравствени радници, неговатељице у геронтолошким центрима. Минимални временски размак до вакцинације се рачуна од дана престанка симптома акутне болести, на пример пацијент нема више повишену телесну температуру. Ако нисте имали симптоме, а имали сте позитиван ПЦР или брзи антигенски тест, минимални размак је месец дана од дана позитивног теста. Ако сте у терапији ковид-19 примали реконвалесцентну плазму или моноклонска антитела потребно је вакцинацију одложити за 90 дана – препоручује др Ристић.

 Љубица Петровић

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести