Вербић понудио оставку, научници чекају нови круг

Влада Србије је на рашњој седници поништила је конкурс за научно истраживачке пројекте, изјавио је министар просвете

науке и технолошког развоја Срђан Вербић и додао да преузима одговорност за неуспех конкурса, као и да ће понуди оставку премијеру, „као морални чин”, ако је то изводљиво, с обзиром на то да је влада у техничком мандату.

- Очигледно је да не можемо да очувамо и људски капацитет, плате свих запослених у науци и да истовремено подигнемо квалитет и компетитивност науке - рекао је Вербић и додао да ће привремено финансирање пројеката бити на снази пошто је на основу одлуке владе јасно да се финансирање продужава.

- Потребно је да се та одлука потврди у скупштини када буде формирана, тако да научници не треба да страхују за своје приходе до следећег конкурса - казао је Вербић, истакавши да ће у понедељак бити одржан састанак с представницима свих релевантних институција поводом расписивања новог конкурса.

- Ко год радио следећи конкурс мора да ради са већим новчаним фондом - навео је Вербић и напоменуо да је, када је рађен претходни конкурс за науку било је око 11.500 истраживача, док сада има око 18.000 људи који могу да се пријаве. - Буџет је исти као и пре шест година, што значи да нема новца за све, али и да је забринутост за егзистенцију истраживача на месту, јер новца нема довољно - казао је Вербић.

На влади је речено да је решење у томе да се отвори још неки конкурс и да се наука финансира различито, односно само области које заиста јесу компетитивне, док оне које нису треба да буду финансиране из буџета неких других министарстава пошто не могу да достигну висок међународни ниво.

Министар каже да је већ договорено с Министарством пољопривреде да финансирају одређена истраживања.

Поништавање конкурса, од кога зависи финансирање око 3.000 запослених у 50 научних института, али и пројеката хиљада наставника са универзитета, поделило је научну заједницу. Општи утисак научника јесте да је конкурс направљен на брзину.

- Моје дубоко уверење је да је био усмерен на то да се финансирање научних радника из ионако бедних издвајања за науку додатно скреше. То је нарочито видљиво из третмана стипендиста Министарства, које није било дозвољено пријављивати на конкурс, као и из третмана доктораната и услова који су за њих постављени – каже др Ана Кнежевић Бојовић, научна сарадница Института за компаративно право У Београду. - Чињеница да је рок до кога се рачунају радови за категоризацију и тиме износ плата 1. децембар 2015. јесте или потпуно одусуство свести да рецензирање радова у часописима у којима се тражи да објављујемо траје намање годину дана, или свесно утицање на то да категоризација што већег броја научника буде што нижа.

Како истичу научници, идеја Министарства да мало “промрда” стање у науци је добра, али се стиче утисак да су и поред свих продужавања рокова саставили конкурс и написали акте који су му претходили на брзину.

На конкурсу је, према подацима, било више од 800 пријављених предлога пројеката. Конкурс за наредни циклус финансирања научноистраживачких пројеката расписан је 13. априла и траје 30 дана.

И. В.

 

Мали буџет за велики конкурс

- Трудили смо се да направимо најбољи могући програм за истраживање и најкоректнији конкурс, али са овим буџетом то није могло да се изведе. Већ колико сутра радимо на новом конкурсу - истакао је Вербић и додао да нови конкурс неће бити расписан пре него шо буде формиран Национални савет за науку, који није могао да буде формиран због избора, јер је било кратко време од доношења новог закона. Савет може теоријски да буде именован и у техничком мандату владе, али ће то вероватно сачекати нову владу.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести