ЗАПЛОВИ СРБИЈОМ Први крузер пристао у Земуну

БЕОГРАД: У оквиру пројекта ''Заплови Србијом'', данас је свечано отворено пристаниште за међународне путничке бродове у Земуну и после 150 година усидрен је први велики крузер из Немачке.
1
Фото: Tanjug

Путнике је дочекао председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима, а приређена је и традиционална добродошлица са пригодним послужењем, земунским сувенирима, а туристи су имали прилику и да уживају у наступу КУД ''Јана'', саопштено је из Општине Земун. Ковачевић је обишао крузер са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем и директором Агенције за управљање лукама Вуком Перовићем.

''Припала ми је велика част да са позиције председника Општине Земун могу да учествујем у отварању овог пристана. Моји претходници, Бранислав Простран, као идејни творац овог пројекта и Дејан Матић, који је реализовао овај пројекат заједно са надлежним градским органима и министарствима, су најзаслужнији што Земун поново има пристан", рекао је Ковачевић.

Он је рекао да је председник Србије Александар Вучић при недавном представљању пројекта "Запловимо Србијом", као једну од почетних наутичких тачака нагласио Земун. "Ово је веома значајно, пре свега са аспекта саобраћаја. Као што знате, кроз Земун пролазе три ауто пута - Новосадски, Загребачки и Милош Велики. Са друге стране, део пруге Београд-Нови Сад-Будимпешта пролази кроз Земун, и ово је фактички пети коридор - пловни, на који се сада наслања Земун", истакао је Ковачевић.

Како је рекао, са привредно-туристичког аспекта ово је значајно за нашу општину из разлога што туристи имају шта да виде у Земуну, пре свега најстарију православну цркву у Београду - Николајевску, затим Миленијумску кулу и тврђаву Гардош, наш прелепи Кеј и Земунски парк. Он је позвао привреднике и туристе да долазе у Земун и да у њему проведу неко време, јер, као је рекао, Земун има душу вароши.

"Када се у њега дође, ретко се одлази'', рекао је Ковачевић, и том приликом исказао жељу да у Земун дође што више туриста. Локација на којој је изграђено пристаниште за међународне путничке бродове до 130 метара дужине је код Старе капетаније, на месту где се некада налазио пристан и састоји се од моста дужине 54,5 метара који везује копно и четири понтона са 21 шипом.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести