Агрокор дрма регион, у Србији заштита повучена на време

Главни економиста Светске банке за Србију Лазар Шестовић каже да је прогнозирани привредни раст од три одсто охрабрујућа вест за Србију.
agrokor
Фото: EPA/Antonio Bat

Наравно тај раст може да буде и већи, али постоје и ти неки екстерни ризици, а то су Брегзит, али и ситуацију с „Агрокором”, рекао је Шестовић, говорећи о проблему „Агрокора” који ових дана „дрма” регион.

Како је даље казао, веома је битно што је наша влада кренула доста рано с темом заштите предузећа која су у Србији, то су велики послодавци, они запошљавају 11.000 људи, њихови обрти су веома велики, тако да је битно да се учини све што је могуће како би се они заштитили.

Он каже да „Агрокор” јесте један од највећих ризика за регион.

Пленковић довео Рамљака
Хрватски премијер Андреј Пленковић именовао је јуче на седници Владе Анту Рамљака за повереника за „Агрокор”.
Рамљак, који је заједно с хрватским премијером био на прес-конференцији, рекао је да је пред њима захтеван и тежак задатак.
Пред нама је битка за „Агрокор”, битка за запослене, добављаче, повериоце, поручио је он и додао да ће се та битка водити како се ова ситуација не би прелила на целу привреду Хрватске, па и шири регион.
Времена стварно немамо много, мало га је. Ја сам од данас 24 сата само у томе и покушаћу заједно са својим тимом да смирим тензије око компаније, да вратимо поверење добављача, поверилаца, банака и да нормализујемо пословање. То је први приоритет, поручио је Рамљак.
 

Уколико би дошло до неког непланираног хаотичног развоја околности, раст се може значајног смањити. За Србију је битно то што су наша предузећа независна правна лица, они су на неки начин изузета од дуговања која постоје у Хрватској, тако да се надамо да ће ефекат конкретно на Србију бити најмањи, истакао је Шестовић.

Меркатор С без дугова према ХР оснивачу

Власник фирме „Биофиш“ Никола Мандић је казао да је „изузетно задовољан” исходом састанка добављача „Агрокора” с председником Владе Србије Александром Вучићем.

Како је истакао, састанак је био веома конструктиван и односио се  пре свега на заштиту домаћег тржишта – на заштиту добављача, радних места и на конкретне кораке који могу бити у оквиру таквог скупа предузети.

Ја јесам оптимиста, напоменуо је Мандић и додао да је „Меркатор С” правно лице које, пре свега, није колатералима задужено према оснивачу у Хрватској, цела ситуација у Србији је под контролом и, генерално, исход састанка је по мени веома добар, исказано је поверење у менаџмент „Меркатора С” и у будућу сарадњу.

Он је указао на то да су мали добављачи великих ланаца, као што је његова фирма „Биофиш“ која се бави увозом и производњом свеже рибе, свакако много више изложени и осетљивији на потресе и промене него велики потрошачи, гиганти који могу више да трпе.

Љајић: Проблеме добављача решаваћемо појединачно

Стратешки интерес и једних и других јесте да такав ланац настави успешно да послује и да успешно сарађујемо, рекао је Мандић.

Он је додао да његова фирма не послује директно с „Агрокором”, већ послује овде фирмом „Меркатор С”, која је у Србији, што их у овој ситуацији штити.

Волео бих да кажем да је све гарантовано и сигурно. У животу није увек тако, али ја јесам оптимиста и верујем у сарадњу. Моја сарадња с ланцем „Меркатор С” је до сада била изузетно успешна и верујем и у даљу успешну сарадњу, нагласио је Мандић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће добављачи, ако им се појаве проблеми с уплаћивањем и роковима, то моћи да пријаве, те да ће се такви случајеви решавати један по један иако их за сада нема.

Договорили смо се да проблеме решавамо појединачно ако се појаве и да могу да пријаве сваки случај ако им евентуално не буде уплаћивано у складу с договорима и роковима, казао је Љајић.

Он је истакао да Влада контактира с „Меркатором”, те да је на услузи малим добављачима којих у Србији има 490.

Д. Вујошевић

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести