Акције кинеских технолошких дивова тону, берзе мешовите

ХОНГ КОНГ: Акције на азијским берзама су пале данас на нов седмомесечни минимум, услед треће узастопне сесије велике распродаје деоница кинеских интернет дивова, док се на тржиштима новца бележи ограничено кретања валута уочи почетка монетарне седнице америчких Федералних резерви (ФЕД).
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, потонуо је за 0,97 посто на најнижи ниво од децембра, након што је претходног дана склизнуо за 2,45 процената, преноси Ројтерс.

Рефернетни индекс берзе у Хонг Конгу је наставио пад трећи узастопни дан, и то за 2,84 процента, при чему су се акције технолошких компанија у индексној корпи Ханг Сенг Тех стропоштале за 6,46 одсто на најнижи ниво од јула 2020. За три дана, овај индекс је изгубио око 14 посто вредности, а у односу на фебруарски највиши ниво је у минусу за 41 проценат.

Међу великим губитницима су Меитуан и Алибаба, чије су акције пале за 12,7, односно 5,5 посто, респективно. Обе компаније тону на берзи трећи дан заредом, а инвеститори предвиђају да ће на сектор за доставу хране компаније Меитуан негативно утицати нови кинески прописи о гарантованој заради радника изнад минималне плате.

На тржштима капитала у континенталној Кини, индекс најликвиднијих акција се оштро спустио на поподневном трговању за чак 2,93 процента, након што је у понедељак закључен на најнижем ниво од децембра због пооштравања регулативе у кинеском сектору образовања и некретнина.

На другим берзама у Азији, инвеститори су били мало оптимистичнији. Јапански индекс Никеи је ојачао за 0,49 одсто, док су аустралијске акције на затварању трговања биле у плусу за 0,46 процената.

У осталим деловима света, тржишта акција су јутрос у благом паду, при чему је индекс фјучерса на Вол Стриту С&П 500 склизнуо за 0,21 посто, европски фјучерси ЕуроСтокс 50 су у занемаљивом минусу од 0,09 одсто, а лондонски ФТСЕ фјучерси за 0,19 процената.

Инвеститори ишчекују касније данас објаву кварталних извештаја о пословању америчких корпорација, међу којима и резултате Алфабета, Епла и Мајкрософта, као и дводневни састанак ФЕД-а и обраћање председника централне банке САД Џерома Пауела јавности у среду увече по европском времену.

Сва три главна индекса Њујоршке берзе закјучена су синоћ на новим рекордно високим нивоима другу сесију узастопно. Нека већа улагања у друге класе имовине су, међутим, потиснута у други план због предстојеће седнице ФЕД-а, а инвеститори се надају да ће чути шта ће централна банка предузети поводом брзорастуће инфлације и то у ситуацији коју компликује поновни успон броја заражених корона вирусом.

На валутним тржиштима, амерички долар се на азијском трговању кретао око свог недавног максимума, аустралијски долар је ослабио због погоршања ситуације с ковидом у Сиднеју, а фунта је ојачала услед пада нових дневних корона случајева у Британији.

Вредност биткоина је на крипто платформама пала на око 37.000 америчких долара са нивоа од 40.581 долара достигнутог у понедељак, након што је компанија Амазон дематовала вести пласиране током викенда да се припрема да прихвати плаћање криптовалутама.

Што се тиче робних берзи, спот цена злата је попустила на 1.794,5 долара за унцу.

Америчка WТИ нафта је порасла за 0,31 проценат на 72,13 долара за барел, а Брент је у порасту за 0,1 посто на 74,57 долара по барелу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести