Држава продаје свој део у Јубмес банци

Домаћа Јубмес банка ускоро би могла добити новог васника за удео од 20,22 одсто, колико поседује држава Србија.
jubmes banka
Фото: Jubmes banka

Она је прва од четири банке у којима држава има удео а за који тражи купца. Министарство финансија Србије објавило је конкурс у вези с продајом удела у Јубмесу. Он је недавно завршен. На позив се јавило шест домаћих и страних инвеститора. Држава сада има рок од 120 дана да изабере будућег власника удела, ако надлежни процене да је неко до кандидата одговарајући. Тај посутпак регулисан је Уредбом о начину и поступку продаје акције банака у власништву Републике Србије.

Сама по себи Јубмес банка, баш и да је цела на продају, није много  акртактивна. Тржишни удео јој је 0,30 одсто. Међутим, почетак продаје могао би некоме заинтересованом за јефтинији улазак на српско тржиште добро доћи. Власник система „Алко група” Мирољуб Алексић словио је за заинтересовног. Када је прошле године куповао акције те банке, могло се чути да је он готово сигурно нови власник. Познати бизнисмен је тада то демантовао и објаснио да акције купује да би зарадио када их буде продавао. Да ли је тај тренутак стигао, видеће се ако држава изабаре инвеститора. Будући власник желеће, извесно, удео већи од 50 одсто. Званично, осим државе Србије, знатнија учешћа у Јубмесу има Беобанка у стечају – 6,6 одсто и држава СФРЈ – 5,5 одсто. Компанија „Алфаплам” из Врања поседује 4,9 одсто акција, а она је у саставу „Алко групе”. Доминирају, значи, мали акционари.

Осим у Јубмесу, држава има власнички удео од 74,55 одсто у Поштанској штедионици, код Комерцијалне банке то је 41,74 одсто и у Српској банци 76,96 одсто акција.

Код нас се већ дуже полемише о томе треба ли држава да прода свој удео у банкама. На ту тему међународни консултант Милан Ковачевић каже:

„Приватизација у Србији се отегла преко сваке мере“, истиче он.

„Добро је да се ти уделу продају. Држава тада више неће морати да брине о њиховом пословању.“

Иначе, Јубмес банка је основана још далеке 1979. године а с циљем да финасијски потпомогне извоз СФРЈ.

Д. В.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести