Кнежевић: Желимо да помогнемо, али зависи од договора у Гоши

БЕОГРАД: Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је данас да је Србија веома заинтересована да се радници у Гоши врате на посао и настави производња, али да држава једино може да помогне репрограмом постојећих дугова те фабрике и да све зависи од договора њених запослених и власника.
Knežević i  Vujičić Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Кнежевић је, у изјави медијима после данашњег састанка, додао и да није било контаката власника са представницима Владе Србије. "Нажалост нису никада контактирали с владом. Ми смо више пута то покушавали, а прошлог пута смо на састанку од директора тражили контакте, пошто их он има са власницима. Тражили смо адресе и нисмо их добили. Имамо обећање да ће то бити данас", рекао је Кнежевић.

Како је Кнежевић објаснио, Гоша дугује око 512 милиона динара за порезе и доприносе."Ми не бисмо отписивали дуг, него бисмо, у складу са законом, могли да направимо репрограм обавеза према Фонду за развој и Пореској управи. Такав закључак бих предложио влади и то тек у случају да Гоша почне да ради, да се радници врате на посао и ако имамо гаранције да могу да испоруче робу добављачима", поручио је Кнежевић.

Како је додао, постоји реална перспектива за Гошу, попут бартер аранжмана са Ираном или евентуалне сарадње са смедеревском Железаром."Гоша је добар бренд, али све зависи од тога да ли ће они (радници и власници) да се договоре. Они морају да испуњавају своје обавезе, и тек онда ће држава ући у репрограм потраживања", рекао је Кнежевић.

Министар је рекао да би сутра требало да буду познате информације о евентуалном договору радника и директора компаније.Уколико буду могли да ступе у контакт са власницима представници Министарства упутиће им допис данашњег састанка."Навешћемо им перспективе Гоше и обавезе које имају према запосленима и Србији, па ћемо да видимо како ће реаговати", рекао је Кнежевић.

Кнежевић је рекао да осим тога држава више ништа не може да учини, и подсетио да је мониторинг над компанијом завршен 2009."Тадашњи власник испунио је све обавезе, и више од тога. Запослио је више од 300 људи него што је било предвиђено уговором. Направио је инвестицију више од два милиона него што је предвиђено уговором. И тада су изашли из мониторинга државе", објаснио је Кнежевић. 

Председник Штрајкачког одбора радника Фабрике шинских возила Гоша Милан Вујичић рекао је данас, после састанка са министром привреде Гораном Кнежевићем, да је понуда Владе изузетно коректна за раднике, а да сада све зависи од генералног директора фабрике у вези новца који треба да се исплати запосленима.

Вујичић је, новинарима, казао да је дошло до великих помака након састанка предтсавника радника, руководстав фабрике и министра Кнежевића.„Оно што је држава могла да одради она је урадила. Имамо вагоне за Хестил Смедерево које смо понудили Железари да откупе. Сутра ће доћи да виде какви су. Они хоће да купе одређен број вагона“, објаснио је он. 

Вујичић је казао да, када је реч о СДПР-у, након разговора са министром, донета одлука да поново раде са Гошом.„Ако успемо да продамо Иранцима, преко СДПР-а, вагоне завршили смо велики посао“, уверен је он.Вујичић истиче да остаје само да се постигне договор са генералним директором колика ће бити финансијска инекција који би његов претпостављени могао да да, да би фабрика могла да крене са радом.

„Све завиши од финансијске ињекције, све остало смо оговорили. Чак и око репрграма дуговања за социјално и пензијско. Ако се обистини све биће то повољно за нашу фирму“, каже он.Вујичић је објаснио да у Гоши постоји 11 вагона, који су сачувани, и да ће из Железаре доћи да их погледају и купе колико им треба, али и да постигну договор о даљој сарадњи.

„Из овог договора са Кнежевићем можемо да прекинемо штрајк, али та одлука зависи и од тога колико ће генерални директор понудит и да се плати новца радницима. Понуда испред Владе изузетно је коректна за нас раднике Гоше“, подвукао је он.

Рекао је да штрајкачки одбор до сада није доносио ниједну одлуку без разговора са радницима, и да ће то урадити и овај пут.„Надам се компромису са руководством“, закључио је Вујичић.Радници Гоше су већ готово четири месеца у штрајку због неисплаћених зарада, а траже и уплату пореза и доприноса, као и повезивање стажа.У Гоши има 260 штрајкача, од укупно око 350 радника. 

Главни захтев Штрајкачког одбора је да се радницима дају неисплаћене зараде од маја 2015.У просеку се по раднику дугује око 600.000 динара.На састанцима се разговара и о репрограму дуга држави од 512 милиона динара, за доприносе. У просеку се по раднику дугује око 600.000 динара.

"Гошу" је приватизовала 2007. године словачка фирма ЖОС Трнава, а садашњи власник је Лиснарт холдингс лимитид са Кипра.Радници сумњају да је у реч о истом власнику, који је препродао Гошу једном од својих предузећа.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести