Отпадом ће се трговати на берзи

БЕОГРАД: Тренутно се у Србији рециклира свега око 15 одсто отпада и због тога што се не рециклира годишње се губи између 50 и 100 милиона евра.
pet ambalaza otpad
Фото: pixabay.com

Трговина секундарним сировинама је у великој мери у сивој зони.

Међутим, то би, како преноси РТС, ускоро могло да се промени, јер ће се и отпадом, односно секундарним сировинама, трговати на Продуктној берзи као што се тргује и пшеницом и осталом берзанском робом.
Берза отпада ће покривати цео регион.

Оно што је нама, за почетак, циљ и од чега ћемо кренути да разговарамо, пре свега су метал, пластика, папир. Да би нешто постало берзанска роба, мора имати капацитет на тржишту, потенцијал да би се могло трговати, истакао је директор Продуктне берзе Нови Сад, Милош Јањић.

Бојан Ђурић из „Арт поинт“ постројења за прераду отпадне пластике каже да ће свако ко се бави тим послом у сваком моменту знати на које количине може да рачуна и која је цена.

Продуктној берзи помоћи ће Агенција за заштиту животне средине.

Дешава се да одређене сировине извозимо, а да их након тога увозимо. Оно што ми желимо то је да заједно с Продуктном берзом из Новог Сада омогућимо пре свега сировину рециклажној индустрији, да на тај начин повећамо број радних места у рециклажној индустрији, али да истовремено очистимо отпад из природе, рекао је директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић.

Постоји рачуница да се на један уложени динар у рециклажу добија десет.

Драго ми је да се разумело да оно што настаје из рециклаже једнако ономе што долази из рудника и да ми у том смислу морамо да штитимо рудно богатство и оно што долази из овога што можемо да зовемо урбаним рудницима, нагласио је председник Удружења рециклера Србије, Владимир Живаљевић.

Тржиште секундарних сировина на територији Србије вреди 200 до 300 милиона евра на годишњем нивоу, наводи РТС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести