Без значајнијег раста цене деривата у Србији

БЕОГРАД: Сирова нафта на светском тржишту поскупљује, што се одражава и на цене на нашим пумпама, а генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев, ипак, не очекује знацајнији раст цена деривата.
gorivo dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Тјурдењев је рекао РТС-у да Стратегија развоја НИС-а до 2025. компанију уводи у нови инвестициони циклус.

Каже да је најважније то што у панчевацкој Рафинерији већ граде еколошко постројење "Дубока прерада" које омогућава производњу мазута без сумпора.

То је тренутно кључни пројекат НИС-а, инвестиција од 300 милиона евра а постројење ће почети са радом у трећем тромесечју 2019. године. 

Други значајни правац је очување производње, желимо да наставимо да производимо нафту и гас у Србији, као и региону.

Трећ, важан правац је даље унапредење наше малопродајне мреже, рекао је Тјурдењев.

На питање како и где види НИС за тих седам година каже - "Нама је битно да задржимо лидерску позицију у Србији, да будемо најпрофитабилнија и најефикаснија компанија у држави јер нам је важно што доприносимо српском буџету, јер га по основу пореза пунимо око 15 одсто".

Ипак, савремена реалност, у оквиру четврте индустријске револуције, уносе изазове и у наше пословање, додаје.

"Зато морамо брзо да одговарамо на њих, без обзира на то да ли је реч о информационим или иновативним технологијама које мењају производњу, мењају наше потрошаче, као што су електрични аутомобили или друге технологије које могу значајно да утичу на наше пословање".

НИС истиче да НИС, на пример, има пројекте производње нафте и гаса у Румунији, чија је реализација у току.

"Нашу малопродајну мрежу бензинских станица којом располажемо у четири државе развијамо првенствено у погледу квалитета, али и унапређења ефикасности. Како обезбедујујемо сигурност снабдевања горивом потрошаце у Србији, тежимо томе и у суседним земљама".

НИС има купаца, електрицна енергија је један од бизнис-праваца који ће та компанија и даље да развија.

"Са Гаспром Енергохолдингом већ радимо на пројекту изградње термоелектране - топлане Панчево, вредном 180 милиона евра, који ће нам 2019. обезбедити и електричну и топлотном енергију за потребе компаније а остатак ћемо пласиратари на тржиште. Надам се да ћемо са нашим партнерима у будућности изградити и ветропарк Пландиште - инвестицију од око 140 милиона евра. То ће нам омогућити да постанемо значајан играч на домаћем тржишту електричне енергије, али и да повећемо обим трговине".

Две трећине количина нафте које НИС прерађује увози.

"Самим тим, ми смо део светског тржишта, које утиче на нас. Ипак, шта је за нас приоритет? Под један, то су сигурност снабдевања домаћег тржишта и потребе наших клијената. Под два, ту су квалитет нафтних деривата и нове врсте горива. Без сумње, трудићемо се да усклађујемо било какве осцилације цена и не очекујем у наредном периоду значајније промене цена горива у Србији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести