Бонусе прижељкује цео јавни сектор

Сви пензионери у Србији су почетком месеца добили једнократну помоћ од 5.000 динара, као што им је и обећано. Но, приликом најаве за исплату боноса пензионерима, представници ММФ-а, али и српског Министарства финансија, најавили су да ће једнократну помоћ добити и неки запослени у јавном сектору.
javni sektor
Фото: Dnevnik.rs

Тада није прецизирано колика би та помоћ могла бити нити ко ће је из јавног сектора добити.

        Новца у буџету за исплату једнократне помоћи или бонуса делу запослених у јавном сектору свакако има, али очигледно на нивоу Владе Србије још није постигнут договор ко ће га заправо добити . Економисти оцењују да ће ово остатити још неко време непознаница због чињенице да су у децембру по правилу расходи највећи и тек онда ће се заправо знати колико “вишка” новца у буџету има, па ће сходно томе бити утврђена и висина бонуса и број запослених у јавном сектору који може да га добије.

Уколико, а очекује се да ће их бити, део запослених у јавном сектору и добије једнократну помоћ као што су је добили пензионери, то неће бити  први пут, јер је и 2015.године постојао вишак у државној каси па су запослени у просвети добили једнократну помоћ од 7.000 динара.  Прошле године једнократне помоћи за јавни сектор није било, а да ли ће ове она отићи у здравство или неку другу делатности, требало би ускоро да буде јасније.

7.000 динара 2015. добили просветари

Економисти истичу да треба јасно разграничити најављено повећање плата наредне године у јавном сектору од боноса који се најављују. Наиме, бонуси – без обзира колики да буду – су једнократан издатак за буџет, док су увећане плате трајни трошак и њихов износ мора бити урачунат у буџет за наредну годину. Наиме, свако министарство у Влади Србије добиће средства у којима ће бити урачунат проценат повећања зарада у ресорном делу јавног сектора и на основу тога ће бити одређене плате запослених.

5.000 динара исплаћено пензионерима

        Такође, могуће бонусе односно једнократну помоћ треба разликовати од такозване 13.плате, на коју право располажу само јавна предузећа која имају добит. Недавно је српска премијерка Ана Брнабић изјавила да ће запосленима у “Поште Србије” бити исплаћена 13.плата али из добити тог предузећа у 2016.одини. У саоштењу из њеног кабинета наведено је да Влада Србије уважава чињеницу да су плате у овом предузећу замрзнуте од 2011. године, као и да су запослени поднели терет мера фискалне консолидације започетих 2014.године. Како је реч о јавном предузећу које позитивно послује и редовно уплаћује новац у буџет Србије, донета је одлука да им буде исплаћена 13.плата из добити предузећа.


Запошљавање у здравству, инспекцијама

Управо због тога што ће у буџету за наредну годину , који би требало да се нађе пред посланицима Скупштине Србије већ наредне недеље, бити јасно колико је којем министарству новца за плате запослених додељено рачунајући ту и повећање зарада у јавној управи и бројним државним институцијама, најављује се да ће и од Нове године важити забрана запошљавања у јавном сектору.

Коначна одлука биће донета крајем наредног месеца, али је већ сада јасно да ће због повећања минималца од 1.јануара наредне године и процената за који ће зараде у јавном сектору бити повећане, сва министарства морати добити више новца за ту намену. Но, већ сада је најављено да ће се број запослених повећати у здравству, и то само медицинских радника, као и у Пореској управи и Инспекторату за рад, јер је већ утврђено да ту недостају кадрови и да им је уредба о забрани запошљавања у јавном сектору била велика препрека да запосле оне који су нужни и без којих ти сектори не могу добро да функционишу.


        Како и нека друга јавна предузећа, мада има и оних са огромним губицима, позитивно послују и редовно уплаћују новац у српски буџет, не зна се ко ће све добити 13.плату. Јавна је тајна, а она се по правилу открива у јануару када Републички завод за статистику исказује просечну децембарску зараду, да многа јавна предузећа, али и неки други делови јавног сектора, својим запосленима дају увећане зараде . Неки их називају “божићницама” неки бонусима, неки 13.платом, али их део јавног сектора свакако добије непосредно пред Нову годину.  И та , ма како се звала, додатна исплата је једнократни издатак за државну касу, али на њу право имају само они који раде у одговарајућем јавном сектору. Они који су запослени у праватном тешко да на било шта могу да рачунају. Свакако има приватника који својим радницима и на тај начин честитају предстојеће новогодишње и божићне празнике, али су они у Србији права реткост.

Љ.Малешевић 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести