Цене свињског меса расту из недеље у недељу

Свињски бут се већ продаје и за 570 динара по килограму. Цена товљеника у протеклих месец дана у већини војвођанских региона није се мењала. У Јужнобанатском, Средњебанатском и Сремском региона била је 200 динара по килограму живе ваге товљеника, док је једино у Јужнобачком била двадесет динара мања.
meso.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Но, цене килограма свежег свињског меса у већини новосадских месера и продавница из недеље у недељу су веће за по десет-двадесет динара, тако да се сада креће између 520 и 570 динара.

За килограм крменадле треба издвојити између 499 и 520 динара, док се на појединим акцијама могу купити нешто јефтиније.

Провером у седам месара у Новом Саду утврдили смо да се килограм свежег свињског буда не може купити испод 525 , а највиша цена већ је достигла 568 динара. Крменадла се може купити по најнижој цени од 499, а највишој 548 динара.

 Разлог за , додуше двадесетак  динара, већу цену свињског меса из недеље у недељу свакако није поскупљење цене живе ваге товљеника. Наиме, сточари у Мачви, Срему , Банату и Бачкој тврде да се цена товљеника до 120 килограма није мењала већ неколико месеци и да се задржала на 200 динара по килограму живе ваге, али наглашавају да је и понуда, али и заинтересованост мања него претходних година. Разлог за то виде у увозу свињског меса.

Фармер Живорад Живковић из Кузмина, један од суорганизатора прошлонедељног Сајма свиња и пољопривреде у овом селу сремскомитровачке општине, каже за “Дневник” да живу вагу већ извесно време продаје по цени од 200 – 210 динара по килограму .

"Тих 200-210 по килограму су сасвим пристојна цена и када је толика има се зашто радити.  То значи да није дошло до повећања цене живе ваге , да би свеже месо поскупело у месарама и продавницама. Ми нисмо мењали цену живе ваге јер смо са оном која је постигнута пре месец дана сада задовољни и у њој смо нашли своју рачуницу", рекао је за “Дневник”  Живковић.

Према његовој оцени ни суша која је задесила пољопривреду ове године не би требала да доведе до веће цене товљеника, јер сточари су спремни да наставе са товом .

"Не верујем да ће суша утицати на већу цену товљеника. Ми сточари имамо своју храну за тов па евентуално поскупљење сточне хране на тржишту не би требало да утиче на цену. Могуће је да због мање количине сточне хране, фармери одлуче да смање број товљеника. То ће повећати понуду, а уколико до тога дође онда ће и цена по килограму живе ваге бити нижа. Дакле, нижу цену може донети повећана понуда, а не верујем да ће доћи до покупљења товљеника због суше", закључује Живковић.

“ Митрос” поштује сточаре

Фармер из Кузмина Живорад Живковић чека да успостави сарадњу са “Митросом”. Како каже већ је испоручио 4-5 тура товљеника “ Митросу” и задовољан је сарадњом , јер је одмах добио новац . Међутим, још није направио споразум са “ Митросом”, јер је ова компанија понудила уговоре само сточарима који су спремни за услужни тов.

"Како ја имам свој тов и комплетну производњу товљеника , мени не треба услужни тов , тако да нисам успоставио сарадњу са “ Митросом”. Сада ми који имамо заокружену сопствену производњу чекамо , тако нам је директор “ Митроса” обећао, да успоставимо конкретну сарадњу и да имамо обезбеђену сигурну продају",  рекао је Живковић.

Љ.Малешевић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести