Издвојено 3,65 милијарди динара за подстицање запошљавања

БЕОГРАД: Из средстава Националне службе за запошљавање (НСЗ) издвојено је 3,65 милијарди динара за реализацију активних мера запошљавања, као и 550 милиона динара за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом, рекао је данас председник НСЗ Зоран Мартиновић.
Nacionalna služba za zapošljavanje Foto: Nacionalna služba za zapošljavanje
Фото: Национална служба за запошљавање

Како би средства била искоришћена на прави начин, НСЗ и Привредна комора Србије организовале су скуп на којем су, према Мартиновићевим речима, послодавци упознати са условима коришћења субвенција.

"На тим скуповима примећујемо да велики број послодаваца не зна детаље са којима може да конкурише и оствари субвенције, зато је важно да их правилно и благовремено обавестимо о томе", указао је Мартиновић и додао да се повећава број послодаваца који су заинтересовани за коришћење субвенција.

Мартиновић је нагласио да средства на које држава може да рачуна за подстицање запошљавања јесу средства из ИПА фондова у износу од око пет милиона евра, али и да се очекује и износ од око 500 милиона динара од локалних самоуправа.

На данашњем скупу послодавцима су представљени и резултати "Анкете послодаваца 2017/2018", коју је спровела НСЗ на узорку од око 5.000 предузећа.

Резултати су показали да, каже Мартиновић, послодавци имају проблеме приликом запошљавања, јер постоји велики број дефицитарних занимања, велики број људи без радног искуства, велики број оних који не поседују знања и вештине неопходне послодавцима.

"Морамо да усагалашавамо процес стручних пракси и образовања са потребама послодаваца", рекао је Мартиновић и додао да ће акценат убудуће бити на преквалификацији, додатним обукама и стручним праксама које би олакшале запошљавање.

Према резултатима анкете, прерађивачка индустрија и трговина у претходној години запослиле су највише људи, а занимања која се највише траже су ИТ струачњаци, возачи тешких теретних возила и машински инжењери.

Један од закључака анкете је да је у прошлој години креирано три одсто више радних места у односу на годину пре.

Помоћница за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бојана Станић указала је да су ове године средства за мере активне политике запошљавања значајно увећана, али и да постоје додатна средства за категорије које се теже запошљавају, а то су особе са инвалидитетом.

"Нашем Министарству су у фокусу привредни послодавци са једне стране, а са друге стране су нам у фокусу теже запошљива лица, која без одређених подстицаја би тешко нашла запослење на тржишту рада", каже Станић.

Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију и дуално образовање ПКС, истиче да су субвенције део програма и мере активне политике запошљавања за 2018. и усмерени су ка побољшању стања на тржисту рада, унапређењу запошљивости и запошљавања, и у функцији су остваривања Националне стратегије.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести