КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ Нови Сад има најзахтевније пројекте

Директор Управе за капитална улагања Војводине Недељко Ковачевић задовољан је прошлогодишњим резултатима управе на чијем је челу. За „Дневник” наводи да су јавне набавке успешно обављене 100 одсто, пројекти на терену су реализовани 80 одсто, а финансијска реализација је близу 70 одсто.
1
Фото: Dnevnik.rs

– Имали бисмо финансијску реализацију и 90 одсто да смо могли утицати на потрошњу новца опредељеног за велике пројекате од националног значаја, али на то не можемо утицати – истиче Ковачевић. – Због тих околности ове године у буџету имамо пренетих 900 милиона динара за зграду Радио-телевизије Војводине, 636 милиона за пројектовање такозваног П крака, односно брзе саобраћајнице Нови Сад – Зрењанин – Борча и паре за радове на позоришту у Суботици.

Да ли сте задовољни припремљеним пројектима које на конкурсе достављају локалне самоуправе?

– Пројекти су припремљени на време, иза тога стоје рад од неколико месеци у прошлој години и добра сарадња с нама. Представницима локалних самоуправа стојимо на располагању практично 24 сата. Све општине у Војводини смо обилазили неколико пута прошле године, њихови представници су долазили код нас на консултације да би пројекте припремили како треба. Надамо се и доброј реализацији. Могу да поновим оно што је председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао када је представницима 41 општине и града уручио уговоре о додели бесповратних средства за финансирање или суфинансирање пројеката: добра је пракса да се конкурси распишу на почетку године и што локалне самоуправе конкуришу с добро припремљеним пројектима. Надамо се да ће ова година бити још успешнија од прошле. Што се тиче припреме и реализације пројеката, издвојио бих Нови Сад, с којим имамо и најбољу сарадњу.


За саобраћајну инфраструктуру 1,44 милијарди

За саобраћајну инфраструктуру Покрајинска влада је обезбедила 1,44 милијарду динара. Новац је распоређен Ади, Бачу, Бачком Петровцу, Белој Цркви, Бечеју, Жабљу, Житишту, Инђији, Кули, Новом Бечеју, Новом Саду, Опову, Руми, Сомбору, Сремским Карловцима, Суботици и Тителу.

За пројекте локалног и регионалног економског развоја додељено је укупно 507 милиона динара. Новац су добили Врбас, Ириг, Кањижа, Кикинда, Ковачица, Кула, Пландиште и Шид.

Опредељен је новац и за изградњу, реконструкцију и адаптацију јавне расвете, постројења за производњу топлотне енергије у укупном износу од 63 милиона динара. За санацију објеката културе додељено је готово 50 милиона, предшколско и основно образовање 269.168.958,18 динара, а за развој спорта 467 милиона динара. 


У чему се огледа таква сарадња с Новим Садом?

– Град Нови Сад, по правилу, има најзахтевније и најбоље припремљене пројекте. На овом конкурсу је добио 410 милиона динара бесповратно. То је и логично због величине града и захтевности пројеката којима је Град Нови Сад конкурисао. Морам да напоменем и то да с Новим Садом немамо незавршене пројекте, изузев два чија је реализација у току. Нису завршени због временских услова. Једна од тих инвестиција је кружни ток у Сремској Каменици, за који је Покрајина дала 45 милиона динара, а друга инвестиција су радови на другој фази сређивања Каменичког парка. И у једну и у другу фазу радова Покрајина је уложила по 35 милиона динара...           

На првом овогодишњем конкурсу Управе за капитална улагања четири општина нису добиле новац. Због чега?

– То су три општине у којима се раде пречистачи отпадних вода. За њих је новац већ опредељен по посебним програмским активностима. Финансирамо изградњу пречистача у Бачкој Тополи, Србобрану и Малом Иђошу, за ову годину смо укупно издвојили око 560 милиона. Гради се пречистач отпадних вода и у Темерину, али то финансира Републичка влада. Осим три општине у којима Покрајина гради пречистаче, једино Град Зрењанин није добио новац у овом инвестиционом циклусу. Зрењанин жели да изгради саобраћајницу као смислену целину, али је одустао од конкурса јер нема сопствених пара да учествује у суфинансирању, тако да ће за свој пројекат добити новац у неком наредном инвестиционом циклусу Покрајине ове године.   

Кад можемо очекивати почетак реконструкције и доградње дворца Хетерленд у Бочару?

– Чекамо прокјекат за извођење радова. Чим буде готов, расписаћемо тендер за одабир извођача радова. Надам се да ће се то догодити у наредних месец дана. Такође ће бити реконструисана Гимназија „Исидора Секулић” у Новом Саду, а новац је опредељен и за Студентски културни центар. Чекамо пројекат. Кажу да ће бити готов у марту.

Када ће бити завршена реконструкција Опште болнице у Панчеву? Завршетак радова је раније био најављен за новембар прошле године.

– По речима представника извођача радова и директора болнице, реконструкција ће бити завршена до 15. марта. Евентуално до тада неће бити завршена фасада болнице због временских услова. Обишли смо болницу и видели да је један спрат комплетно урађен, а три су завршени 95 одсто тако да мислим да ће унутрашњост зграде бити завршена до 15. марта…

Ержебет Марјанов

Покрајина доделила 3,36 милијарди динара

На овогодишњем првом конкурсу Управе за капитална улагања Војводине додељено је укупно 3,36 милијарде динара, док су општине и градови за своје пројекте издвојили 700 милиона. Покрајина је највише новца обезбедила за пројекте саобраћајне инфраструктуре, водоснабдевања и заштите вода и локалног и регионалног економског развоја.

За водоснабдевање и заштиту вода Покрајина је укупно обезбедила 600 милиона динара. Новац је додељен Бачкој Паланци, Беочину, Вршцу, Житишту, Новој Црњи, Новом Кнежевцу, Оџацима, Панчеву, Пландишту, Сенти, Сечњу, Сомбору, Сремској Митровици, Темерину и Чоки. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести