Куварима и конобарима у Хрватској до 1.500 евра

Доласком топлијих дана и годишњих одмора почиње и сезона сезонских послова. За сада је понуда за сезонске послове на њивама веома мала, мада су тражени берачи воћа, али расте тражња за радницима у угоститељству. Иако се на такве послове углавном долази по препоруци, извесно је да је за том струком потреба и у Србији велика, посебно током сезоне, јер много грађана, пре свега младих, лети одлази у друге земље да раде као конобари, кувари, собарице... има и доста огласа.
kuvari / pixabay.com
Фото: pixabay.com

Зараде у области угоститељства су различите и за једноставније послове (углавном помоћне раднике) сатница је око 150 динара, док је за оне који имају искуства као конобари сатница виша, а веома су тражени кувари, који без већих проблема долазе до посла. Тако, рецимо, помоћни кувари могу дневно зарадити и до 1.600 динара, а специјалисти за одређене врсте кухиња – а међу траженијима у ово доба године су пица-мајстори – и више од 2.000 динара, па се за 25 радних дана може зарадити од око 40.000 динара до око 50.000.

350–750 евра месечно у Црној Гори

У области угоститељства може се радити и ван граница наше земље, али је потребно задовољити неколико услова. Посебно су занимљиве дестинације у Хрватској, где је потреба за радницима у угоститељству велика, а шансу да раде у тој земљи имају они који поседују пасош неке од земаља Европске уније.


Студенти на сат зараде од 150 до 250 динара
У омладинским задругама понуде сезонских послова практично нема. Има потребе за пословима помоћних радника у угоститељству, где се на сат може зарадити око 145 динара. Студенти који посао траже преко студентске задруге – дељење флајера, рад у канцеларијама и магацинима, утовар-истовар... могу очекивати зараду од око 1.000 динара дневно па до око 2.000. По речима директорке Омладинске задруге „Прави победник” Валентине Крстић Будимировић, сатница се креће од 150 до 250 динара.

– За сезонске послове током летње сезоне у Хрватској понуда има, али је важно знати да у тој земљи могу радити искључиво они који имају пасош неке до земаља ЕУ – каже директор новисадске агенције „Агава” Петар Драгићевић. – Радници су током боравка пријављени и остварују сва права која су прописана законом, а трошкове смештаја и хране сносе послодавци.

По његовим речима, постоје одређене квоте за рад у Хрватској и са српским пасошем, али то углавном важи за занимање кувара, и то у случају да је реч о специјализованом ресторану који нуди јела српске кухиње. 

2.000 динара сатница за куваре специјалисте

Будући да је у Хрватској током летње сезоне велика потражња за сезонским радницима, послодавци за одређене послове не траже искуство. Ипак, потребно је познавање немачког и италијанског језика, а интересовања за долазак у Хрватску има. Месечне зараде зависе од врсте посла, па су оне око 700 евра за помоћне послове, па до око 1.500 евра, колико могу зарадити кувари.

Драгићевић каже да послова у области угоститељства има у Црној Гори, где није потребан пасош ЕУ. Тражене су различите струке – од помоћних радника до врхунских кувара, а зараде су упола мање него у Хрватској – односно од око 350 до око 750 евра. За рад у тој земљи послодавци углавном траже раднике с искуством, а потребно је да они који желе да раде током лета у Црној Гори знају неки од светских језика – пре свега руски, али и немачки и енглески. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести