Мајстори дижу цене због несташице грађевинског материјала

Сав грађевински материјал је од почетка рата у Украјини поскупео, у просеку, за 30 одсто док је цена гвожђа, којег је све мање на тржишту, дуплирана.
krecenje
Фото: pixabay.com

Све то одразиће се, између осталог, и на оне Новосађане који планирају да улажу у некретнине, али и у реновирање куће, стана. Поред тога што ће се по старом већ добро познатом обичају мајстор чекати месецима, убудуће ће бити потребно и више новца за кречење, лепљење плочица и све остале радове који поразумевају реновирање некретнине.

- Плац смо наследили и продали смо стан да направимо кућу. У великом смо проблему, пошто цене расту из дана у дан. Нисам сигуран да ли ћемо имати довољно новца да завршимо кућу до краја. Просто ме је страх како ћемо изгурати све ово. Други проблем је што се тешко договарамо с мајсторима, односно једва долазимо до њих. Очито је украјинска криза утицала на све ово. Ушли смо у читав пројекат непосредно пре короне, али да смо знали да ће до свега овог доћи, не би почињали. Чекали би боља времена – каже Ненад М.

Приликом куповине неког грађевинског материјала или артикла за реновирање стана од продаваца у новосадским радњама ћете чути да истакнуте цене, уколико их има поред производа, неће бити исте за недељу дана.

Највећу цену “држи” гвожђе коме је, по речима председника Синдиката грађевинских радника Војводине Јосипа Модића, за два месеца цена дуплирана, па је са 550 евра по тони скочила на 1.100. Блокови за градњу су са 19 динара поскупели на 37 по комаду. Модић каже да нема грађевинског материјала за који је сада није потребно више новца, али се појављује и други проблем, а то је несташица.

- Највећи проблем је са гвожђем јер је оно набављано из Украјине, Белорусије и Русије. Сада неки набављају гвожђе из Јужне Америке, па је транспорт бродовима веома скуп - каже Модић.

Глина се увозила из Украјине па су, каже Модић, у Србији почели куповати сировину за плочице јер је има и добра је цена. Наш саговорник упозорава да би могло да се догоди да не буде довољно глине за наше потребе. Истовремено, једно време није било хемикалија за прављење цемента, али је за сада то решено.

- Уколико оваква ситуација потраје, питање је шта ће се догодити даље. Ако буде застоја у грађевини, то може да се одрази на целокупну привреду. Грађевинарство је међу водећим гранама. Сваки пети динар који улази у буyет иде из грађевинарства. Уколико буде застоја, свакако да би то утицало и на друге пројекте у држави – каже Модић. 

Како су сви материјали поскупели, Новосађани могу очекивати и много веће издатке за реновирање стана.

- Мајстора нема довољно и на неке од њих је потребно чекати месецима. Како је роба поскупела, тако и мајстори дижу цену, поготово они који наплаћују материјал и руке заједно – појашњава Модић.

Тренутно је на новосадском тржишту за лепљење плочица потребно издвојити до 15 евра по квадрату, а за кречење и до три евра.

Када је реч о великим градилиштима, Модић каже да за сада нема већих проблема јер су инвеститори, поучени кризом коју је изазвала пандемија, унапред узимали грађевински материјал.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести