Међубанкарске накнаде за картице биће ограничене на 0,2 посто

БЕОГРАД: Међубанкарске накнаде за трансакције које се обављају платним картицама биће ограничене на 0,2 одсто од вредности трансакције за дебитне и на 0,3 процента за кредитне картице, рекла је данас гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
kartice, tanjug
Фото: Tanjug

"У прелазном периоду од шест месеци, како би се банке прилагодиле овим условима, примењиваће се ограничење од 0,5 одсто за дебитне и 0,6 одсто за кредитне картице", навела је Табаковић, образлажући у Скупштини Предлог закона о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања код платних трансакција на основу платних картица. 

Гувернер је објаснила да када у продавници плаћамо рачун картицом, банка која је поставила ПОС терминал за пријем картица код тог трговца (банка прималац) плаћа тзв. међубанкарску накнаду банци која је издала картицу потрошачу (банка издавалац).

У пракси, банка прималац преваљује ту накнаду на трговце, преко трговачке накнаде, који тај трошак уграђују у цену робе и услуга, тако да у коначном исходу, цех плаћају потрошачи. 

"Међубанкарске накнаде, које прописују интернационални картични системи за Србију су међу највишим у Европи и тренутно износе најмање 0,9 до 1,0 одсто вредности трансакције, док за поједине картичне производе иду и до 2,0 процента", рекла је Табаковић.

Другим речима, истакла је она, грађани Србије индиректно плаћају вишеструко више међубанкарске накнаде од оних на тржиштима ЕУ, где су ове накнаде ограничене управо на 0,2 одсто за дебитне, односно 0,3 одсто за кредитне картице.

"То ограничење је у ЕУ у 2016. години довело до раста броја ПОС терминала за 11,7 процената, и повећања броја трансакција картицама за 12,2 одсто. Слично очекујемо и код нас", навела је гувернер.

НБС, поред тога, овим Предлогом закона предвиђа и обавезу банке да трговцу код ког поставља ПОС терминал, нуди и обрачунава трговачке накнаде појединачно за различите врсте и брендове платних картица, а не збирно као до сада, што је омогућавало да картице с нижим трошковима субвенционишу употребу скупљих картица. 

"Циљ ове норме је да трговац буде упознат с тим које картице му генеришу више трошкове, а закон ће омогућити трговцима да праве избор и да прихватају само оне картичне производе који носе ниже трошкове, а не све картице, како је данас случај", навела је Табаковић.

Законом ће бити забрањен и недозвољени утицај банке на трговца.

"Банке и картични системи плаћања неће моћи трговцу да забране да усмери потрошача на јефтиније картице", рекла је гувернер НБС.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести