АЛКОХОЛА ИМА И ЗА ИЗВОЗ Српско буре све пуније пива

Укупна запосленост повезана с производњом у пиварској индустрији Србије чини до 16.500 радних места, а у ланцу производње и дистрибуције сваки запослени креира 8,51 нових радних места.
pivo pivara toceno pixabay
Фото: pixabay.com

По последњој анализи економског утицаја пивског сектора, индустрија бележи благи опоравак од кумулативно 5,2 одсто за период 2015–2016, а благи раст се бележи и у 2017. Пиварска индустрија је део прерађивачке индустрије, која је учествовала с 15,6 процената у формирању БДП-а Србије. Пиваре у Србији су 89 одсто набавки, или 119 милиона евра, потрошиле у Србији да би произвеле пиво. Чак 98 одсто најважнијег пољопривредног састојка пива, јечменог слада, набавља се у Србији, а први пут се у локалним набавкама појављује и хмељ, и то два одсто укупних набавки у 2015. и девет одсто у 2016, што представља подстицај за развој српске пољопривреде.

16.500 радних места у пиварској и повезаним индустријама
89 одсто набавки за потребе пиварства оствари се у Србији

У претходне три године, заједничким напорима највећих српских пивара и отвореним, конструктивним дијалогом с државом, што је, између осталог, резултирало и стабилизацијом акцизе, успели смо да зауставимо дугогодишњи негативан тренд и забележимо благи опоравак пиварске индустрије, што за нас представља охрабрење да смо на добром путу – истичу у Удружењу пивара Србије. Међутим, за постизање стабилног и континуираног раста категорије пива, неопходно је дугорочно предвидиво пословно и економско окружење, што ће утицати на јачање српске економије и вишеструку добробит за тржиште и друштво у којем послујемо. За нас је одговорност, првенствено према окружењу, један од кључних пословних приоритета, због чега не само да инвестирамо у развој српске привреде и друштва већ се залажемо и за одговорну конзумацију пива.


Трилинг коло води

Пивски сектор у Србији предводе три велике компаније: „Карлсберг Србија”, „Хајнекен Србија” и „Molson Coors” с тржишним уделом вишим од 95 одсто.

Сладара „Малтинекс” производи основни састојак за производњу пива, пивски слад, који се 100 одсто производи од јечма произведеног у Србији.

Осим поменутих пивара, на српском тржишту послују још три мање пиваре: БИП (М-6), Ваљевска и Нишка пивара и 20 микро-пивара.

Пивски сектор производи око 40 различитих врсте пива.


Чланице Удружења пивара Србије су у 2016. години кроз акцизе и порезе, социјална давања и допиносе, у буyет Републике Србије уплатиле 226 милиона евра. У 2016. у земље региона и ЕУ извезено је укупно приближно 1,3 милион хектолитара српског пива, укупне вредности 41,58 милион евра, што представља раст од 4,54 одсто у односу на 2008.

– Желим посебно да нагласим да је, по подацима Еуростата, српско пиво са 46, 9 милиона литара и 13 одсто, на другом месту од пива увезних у земље ЕУ – додала је извршна менаyерка Удружења пивара Србије Ребека Божовић. – Веома смо поносни на ту чињеницу, која треба да радује и наше потрошаче јер сведочи да је пиво произведено у Србији врхунског квалитета.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести