Антиинфлацијску потрошачку корпу праве и држава и трговци

Француска влада ће у договору с водећим ланцима супермаркета, у наредна три месеца понудити грађанима такозване антиинфлацијске потрошачке корпе, у којима ће се наћи производи по најнижим ценама по избору компанија како би се грађанима смањили трошкови основних намирница.
prodavnica market, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Имајући ово у виду поставља се питање да ли је могуће да се и код нас примени овај модел потрошачке корпе с најнижим ценама пошто и овде цене хране и осталих артикала потребних за домаћинсто стално расту.

У Србији држава већ годину и по дана цене основних животних намирница - брашна, уља и шећера држи под контролом помоћу уредби о ограничењу цена основних намирница. Донедавно су се на списку основне хране налазили свињски бут и врат и труп пилета, чије цене сада трговци могу слободно да формирају.

Цене других намирница - попут тестенине, готових јела, сухомеснатих и млечних производа, безалкохолних пића, кућне хемије ...трговци су слободно формирали, па је одлазак у супермаркете спас да се нешто уштеди јер велики трговински ланци, посебно викендом, имају акције снижења цена.

У Србији држава већ годину и по дана цене основних животних намирница - брашна, уља и шећера држи под контролом помоћу уредби о ограничењу цена основних намирница Велики трговински ланци посебно викендом имају акције снижења цена

Трговинске компаније с којима је „Дневник„ контактирао у вези с формирањем такозване антиинфлацијске потрошачке корпе су навеле да послују у складу са законима Републике Србије, а то значи да са променама на тржишту, и уредбама Владе Србије које су актуелне, имају већ прилагођене цене одређених намирница.

- У погледу акција, попут ове које намеравају да спроведу у Француској, сличну смо недавно имали током празничних куповина када су уштеде најзначајније - казали су у Лидлу .


Кључ су произвођачи

По речима Млађена Шумића из Удружења малих трговаца Новог Сада они већ послују с произвођачима који имају ниже цене у односу на друге и труде се да купцима понуде јефтинију робу у односу на велике трговинске ланце.

-Уколико би се и у Србији дошло на идеју да се формира такозвана антиинфлацијска потрошака корпа требало би укључити Привредну комору Србије која треба да разговара с великим произвођачима, а не трговцима, о могућностима најнижих могућих цена. Ми већ имамо редовне  састанке с произвођачима и знамо да због скупих енергената и у последње време све виших цена амбалаже морају да коригују цене навише - казао је Шумић и додао да су, без обзира на то што је скупоћа видљива, трговине пуне и робе и купаца.


- Кампања „Замрзнуте цене“ трајала је од новембра 2022. до фебруара 2023. године када смо самостално донели одлуку да замрзнемо цене 50 артикала у свим продавницама. То значи да смо цене ових производа из готово свих категорија понуде ограничили да оне могу бити само ниже, а све у намери да пружимо помоћ у кућном буyету наших потрошача и обезбедимо још повољнију куповину.

За разлику од великих трговаца у малим комшијским радњама нису спремни да цене спуштају и прилагођавају их куповној моћи потрошача. Они кажу да већ послују с најнижим могућим ценама и маржом и да не могу да снижавају цене на сопствени ризик.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести