Балкански барометар: Незапосленост главна брига, расте стрепња од корупције 

БРИСЕЛ: Савет за регионалну сарадњу (РЧ) представио је данас у Бриселу Балкански барометар (ББ) за 2017. годину, начињен на основу истраживање мишљења грађана и привредника о ситуацији, који показује да је у региону незапосленост главна брига, а да расте стрепња од корупције.
Goran Svilanović  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Незапосленост остаје главна брига наших грађана, иако више већих економија у региону показује знаке економског опоравка. Забрињавајуће је да, према резултатима Баромета, све је већа стрепња због корупције", рекао је Горан Свилановић, генерални секретар РЧ.

Он је подсетио да је у Барометру од 2015. године 15 одсто испитаника оценило је корупцију као један од главних проблема региона, док је већ годину дана касније ова бројка порасла на 27 одсто, да би ове године 32 одсто испитаника навело корупцију као највећи проблем.

"Повећање економског раста у привредама у региону са собом је донело оптимистичнији поглед на будућност, који сада треба пратити одлучним активностима влада. Иако није новост да је пред регионом много посла, надамо се да ће налази Балканског барометра помоћи у утврђивању подстицајних програма за даљи раст у региону, нарочито имајући у виду провођење вишегодишњег плана активности Регионалног економског простора којег је припремило РЧ, а одобрили лидери из региона, овог лета у Трсту", додао је Свилановић. 

Упркос исказаној подршци европској интеграцији, скептицизам у погледу краткорочних и средњорочних изгледа региона за придруживање је и даље широко распрострањен, са 23 одсто испитаника који су рекли да верују да до чланства у ЕУ никада неће доћи, показује Барометар.

Мацјеј Поповски, заменик генералног директора за европску политику суседства и преговоре о проширење (ДГ НЕАР) поновио је спремност Европске уније да настави подржавати процес проширења, што председник Јункер јасно и недвосмислено поручује Западном Балкану. 

"Увек је добро проверити ситуацију на терену и чути мишљења грађана и пословне заједнице у региону. Сведоци смо да су позитивна дешавања отворила простор за оптимизам. Самит у Трсту је био још један стимуланс том окружењу, јер је омогућио да представници Европске уније и региона раде заједно, а резултирало је договорима о Регионалом економском простору и транспорту, на пример", каже Поповски.

Представљајући главне налазе ставова, искустава, тежњи, виђења и очекивања економија Западног Балкана, Владимир Глигоров, стручни консултант ГфК-а и истраживач на Институту за међународне економске студије у Бечу, нагласио је да се привредници и даље боре са оним што виде као сложено опорезивање и неповољан пословни амбијент уз непредвидив правни систем. 

"62 одсто пословних људи у региону виде покретање властитог посла у месту у коме живе као веома тешко или тешко. Више од половине њих, односно 51 одсто, верује да би унапређење путева имало најпозитивнији утицај на њихово пословање. Иако се 56 одсто испитаника слаже да власти узимају у обзир њихове потребе, мада само у ограниченој мери, позитивно је што се бележи смањење броја испитаника који сматрају да их власти игноришу (пад са 38 одсто из 2015. године на 30 одсто)", рекао је Глигоров. 

Представљање Балканског барометра 2017 је организовао РЧ у сарадњи са Центром за европске политике (ЕПЦ), независном експертском организацијом.Балкански барометар (ББ) је годишње истраживање мишљења које је наручио РЧ, а спровела ГфК, и у његовом склопу се прикупљају и анализирају информације грађана и привредника из региона на различите теме, као што су запосленост, трговина, инвестиције, корупција, итд. 

Трећим издањем је било обухваћено 8.000 грађана и 1.600 предузећа. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести