Британија укида корона програм за очување радних места

ЛОНДОН: Више од милион британских радника суочиће се са неизвесном будућношћу ове седмице јер Велика Британија постаје прва велика светска економија која укида корона програм подршке за очување радних места.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Програм, у оквиру којег су на врхунцу пандемије биле субвенционисане зараде трећине запослених Британаца да остану код куће, коштао је више од 68 милијарди фунти (93 милијарде долара), што је најскупља појединачна мера из пакета британске економске подршке током пандемије, пише Ројтерс.

Такође, тај програм је означио оштар заокрет у политици Британије где су накнаде за незапослене ниске у односу на европске стандарде.

Приступ пандемијској подршци очувању радних места у Британији и у другим европским земљама разликовао се од Сједињених Држава, које су увелико повећале накнаде за људе на принудном одмору, али су учиниле много мање за очување везе између послодаваца и запослених.

Друге европске земље, које имају већу традицију с програмима скраћеног радног времена, попут Немачке, наставиће са подршком радницима које су принудно на чекању, барем онима у теже погођеним секторима.

Ипак, имајући у виду да су британски послодавци огласили рекордно велики број слободних радних места у септембру 2021. те акутни недостатак радника, попут возачи камиона, већина посматрача сматра да је Британија у праву што 30. септембра укида ову шему.

„Сада морамо више да се фокусирамо на активне мере како бисмо помогли људима да добију послове који су им доступни, а не на пасивне мере по којима су људи плаћани да не раде“, каже Тони Вилсон, директор Института за студије о запошљавању.

Међутим, краткорочне последице окончања овог програма на незапосленост и ширу економију су нејасне. Банка Енглеске је прошле седмице то оценила као кључни извор неизвесности у вези са њеним одлучивањем о томе када да повећа каматне стопе, а гувернер Ендрју Бејли је ту ситуацију назвао загонетком за централне банкаре.

Званични подаци показују да је крајем јула у Британији на потпуном или делимичном принудном одмору било 1,56 милиона запослених у односу 8,86 милиона у мају 2020. у шпицу пандемије, непосредно накону покретања програма подршке запослености. Од тог броја, нешто више од половине радника је било потпуно ослобођено доласка на посао, док је остатак делимично био ангажован у односу на пун фонд радних сати пре пандемије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести