Цена гаса се неће мењати ни од ове јесени

НОВИ САД: Спајање интерконектора на блок станици од Бугарске преко Србије до мађарске границе, са мађарским гасоводним системом, озваничено је данас.
t
Фото: Tanjug (Siniša Kopunović)

То је учињено предајом потписаног уговора између Србијагаса и мађарског транспотера гаса ФГСЗ, чиме су решени сви међусоби услови транспорта гаса преко двеју граница.

Мађарска од јуче закупљује капацитете, а Србија постаје важна транзитна земља за средњу Европу. Прве количине транзитног гаса кроз нашу земљу за средњу Европу крећу 1. октобра.

Душан Бајатовић, генерални директор "Србијагаса", рекао је да је на овај начин стављена тачка на дугогодишњи велики посао којим је наша земља и коначно решила питање снабдевања гаса из другог правца, а не само преко Украјине.

Ово је један од важних резултата између српске и мађарске државе, рекао је генерални директор “Србијагаса”.

“Нико се више у Србији неће смрзавати, а цена гаса се за домаћинства неће ни од јесени мењати. Поскупљење због цене нафте коју прати цена гаса ће се прелити на Србијагас”, објаснио је Бајатовић.

Завршен је комплетан линијски део од турске обале, преко територије Турске, Бугарске и наше земље, до улаза у Мађарску, чиме ће капацитет на излазу из Црног мора од 15,75 милијарди кубних метара гаса моћи да се користи широм средње Европе.

Пројектом је завршена компресорска станица у Србији, а при крају је и она у Бугарској, што значи да ће наша земља од октобра бити у могућности да Мађарској испоручи све потребне количине гаса, а исто тако и другим средњоевропским земљама, уколико их траже.

"Мађарске колеге гарантују да ћемо овим пројектом моћи да користимо све ресурсе у региону, да их ујединимо и комерцијализујемо. Због тога нам је важан овај интерконектор, односно постојање овог двосмерног гасовода. Овим се ослобађа Хоргош, можемо да се ширимо даље и постанемо отворено тржиште као Мађарска. Ово је нови правац, нова диверсификација и нове могућности", објаснио је Бајатовић.


Пројекат од 1,8 милијарди евра

Цела траса од Црног мора дуж турске територије је 130 километара, потом 498 км припада Бугарској, а 403 км Србији, док ће од Хоргоша, односно од границе са нашим северним суседима до Варошфелда у Мађарској дужина гасовода износити још око 85 км.

Укупна вредност овог пројекта је 1,8 милијарди евра.


Како је рекао генерални директор и председник ФГСЗ-а Мађарска Ференц Саболч, "златно повезивање" значи финализацију пројекта и почетак снабдевања гасом.

Саболоч је казао да су обе стране учиниле вишегодишње напоре како би овај пројекат био завршен у најбољем реду и нада се да ће се таква сарадња две земаље наставити и убудуће, како у овом сегменту, као и на свим другим пољима живота.

Најављена је и могућност да наша земља већ од наредне недеље омогући продају слободних капацитета гаса из правца Србије ка Мађарској.

Годишњи капацитет гасовода који пролази кроз Србију износи око 13 милијарди кубних метара. Пречник гасовода је 1.200 мм, а максимални притисак 75 бара.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести