Да ли се нове санкције односе и на НИС - потребно тумачење ЕУ

БЕОГРАД: Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић каже да правници тек треба да растумаче нове санкције ЕУ уведене Русији и да ли се односе на Нафтну индустрију Србије.
m
Фото: Youtube Printscreen

Мићовић подсећа да је НИС у већинском власништву компаније Гаспромњефт, као и да је НИС веома значајан за снабдевања српског тржишта.

То би могао да буде потенцијално проблем, ако би био заустављен увоз нафте или деривата за НИС, рекао је Мићовић.

Напоменуо је да треба имати у виду да је НИС, ипак, српска фирма и са седиштем у Србији.

Треба пажљиво проучити уредбу и тек треба правници да је растумаче, као и да добијемо тумачење од ЕУ на кога се она односи, рекао је Мићовић за Прву.

ЕУ је увела забрану трансакција са 12 руских компанија у којима држава има већинско власништво, а међу којима су и три руска нафтна гиганта.

У одлуци пише да је забрањено директно или индиректно учешће у било којој трансакцији са правним лицима у Русији која су под државном контролом, у којима држава има више од 50 одсто власниства или у којима Русија, њена влада или руска централна банка имају право учешсћа у добити, или имају са њима значајне економске односе и на списку компанија којима су уведене финансијске санкције налази се и Гаспромњефт.

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да ће се после одлуке Европског савета о санкцијама Русији којима је обухваћен и Гаспромњефт, Србија наћи у веома компликованој ситуацији ако не буде изузета.

Синоћ сам упознат са одлуком Европском савета. Шефови влада ЕУ су донели ту одлуку која је за нас чудна. Од синоћ разговарамо и са Европљанима и са насим америцким партнерима, а од јутрос и са руским партнерима и не желим да износим политичке ставове све док не анализирам одлуку, рекао је Вучић.

Он је навео да је суштина у томе да су Европљани себи оставили могуцност да на својој територији послују са Гаспромњефтом, увозе и извозе од Руса, али да треће земље где су предузећа или компаније или рафинерије у власништву Руса не могу да увозе или извозе нафту.

Када је реч о малопродајним ценама горива у Србији, Мићовић каже да гориво неће поскупети ако се и у наредном периоду настави тренд пада цене нафте, као и да би требало вршити корекцију малопродајних цена нафтних деривата више пута недељно, а не као сада сваког петка.

На питање да ли сутра неће бити објављене више цене горива пошто се сваког петка усклађују велепродајне и малопродајне цене и објављују до 15 часова, с обзиром да је на светским берзама пала цена нафте у односу на претходну недељу, Мићовић објашњава да постоје три важећа документа на која у Србији утичу на формирање малопродајне цене.

То су, додаје, одлуку о смањењу акциза, правилник о обрачуну просечне велепродајне цене и уредба о ограничењу цена.

Овде нигде не стоји да су битне цене (европске) БРЕНТ нафте, већ да су у питању котације референтних деривата нафте, а то су котације бензина и дизела. Пет последњих котација, како стоји у правилнику, ће бити унето у ту формулу и видећемо шта се дешава у петак, пошто имамо још котацију за данас и сутра. Ипак, нећемо имати свих пет нижих котација. Ако настави овај тренд пада, имаћемо у формули свих пет нижих котација, навео је он.

Напомиње да власници пумпи не одређују цену већ држава и тржиште, али да су промене доста брзе и да је седам, као период за усклађивање цена, доста дуг.

Мићовић је показао дијаграм односа малопродајних контрлисаних цена и велепродајних које се слободно формирају.

Каже да су велепродајне цене више од оних које власници пумпи могу да праодају.

Ми смо указивали да то може да угрози снабдевеност тржишта. Не можете натерати никога да купи за два динара и прода за динар. Седам дана предуг предлог. Када би се радиле корекције три или пет пута недељно, нико не би био угрожен. Када падају цене држава би одмах могла да примора на ниже цене, овако могу и седам дана да падају и нико неће бити приморан да их врати назад. У интересу је и државе и потрошача да то буде далеко чешће, навео је он.

Мићовић истиче да је на велепродајном тржишту конкуренција увозно гориво које долази из рафинерија у окружењу или луке Констанца и да не могу да понуде српском тржишту гориво по нижој цени него што су ти трошкови.

Додаје да се због губитака затварају мале пумпе, док велики системи евидентирају вишемилионске губитке, као и да је то оно што може да угрози снабдевање.

НИС: Радимо нормално, тржиште деривата уредно снабдевено

БЕОГРАД: Пословање НИС-а се у овом тренутку обавља неометано и компанија остаје фокусирана на наставак реализације започетих инвестиција и очување стабилности домаћег тржишта нафтних деривата, одговорио је данас НИС на питање Танјуга да ли ће најновији пакет санкција ЕУ према руским компанијама утицати на рад НИС-а и снабдевање српског тржишта.

"Рафинерија нафте Панчево ради у нормалном режиму и тржиште је уредно снабдевено свим врстама деривата", наводи се у одговору НИС-а.

У НИС-у кажу да настављају да прати ситуацију и анализирају све потенцијалне сценарије.

ЕУ је увела забрану трансакција са 12 руских компанија у којима држава има већинско власништво, а међу којима су и три руска нафтна гиганта.

Забрањено је директно или индиректно учешће у било којој трансакцији са правним лицима у Русији која су под државном контролом, у којима држава има више од 50 одсто власниства или у којима Русија, њена влада или руска централна банка имају право учешсћа у добити, или имају са њима значајне економске односе и на списку компанија којима су уведене финансијске санкције налази се и Гаспромњефт.

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да ће се после одлуке Европског савета о санкцијама Русији којима је обухваћен и Гаспромњефт, Србија наћи у веома компликованој ситуацији ако не буде изузета.

Вучић је навео да је суштина у томе да су Европљани себи оставили могућност да на својој територији послују са Гаспромњефтом, увозе и извозе од Руса, али да треће земље где су предузећа или компаније или рафинерије у власништву Руса не могу да увозе или извозе нафту.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести