Динар на самом врху листе међу 25 конкурената

БЕОГРАД: Српски динар није ни прецењен ни потцењен, већ реално вреднован, и због тога се нашао на самом врху листе валута укупно 25 земаља у развоју из целог света, наводи се у истраживању једне од најзначајнијих финансијских институција на свету ЈП Морган.
dinari_2_6
Фото: Dnevnik.rs

Ова институција је у свом извештају о очекиваним макроекономским и финансијским кретањима у земљама у развоју за 2020. годину истакла да је српски динар реално, односно исправно вреднована валута.

"Од укупно 25 анализираних валута земаља у развоју из целог света, као потпуно реално вредновани истакнути су - српски динар и филипински песос, уз веома блага одступања од такозване фер вредности још двеју светских валута земаља у развоју - мексичког песоса (MXN) и перуанског сола (PEN)", наводи се у извештају ЈП Морган.

Валуте 21 земље у развоју окарактерисане су истовремено као прецењене или потцењене, наводи се у извештају у који је "Блиц Бизнис" имао увид.

Како се истиче, фактори који су допринели оваквој оцени вредности динара су вишеструки.

На првом месту је раст продуктивности и учешће инвестиција у БДП-у, затим веома висок прилив страних директних инвестиција, као и смањена екстерна рањивост земље и смањење учешћа спољног дуга у БДП-у.

Учешће спољног дуга у БДП-у Србије је од 2015. године до половине 2019. смањено за више од 10 процентних поена - са 73,5 одсто на 63,3 одсто.

"Ово је још једна потврда да Народна банка Србије води исправну монетарну политику и да коментари појединих економиста о евентуалној ''прецењености динара'', односно тврдње да НБС ''вештачки држи курс на одређеном нивоу'' - нису утемељене. Закључак је посебно значајан јер долази од потпуно независне и непристрасне међународне институције са високим реномеом", оценили су у НБС резултате истраживања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести