Добра атмосфера на послу битнија од зараде

Добри међуљудски односи најважнији су фактор приликом одабира радног места, мушкарци очекују веће зараде него што су очекивања њихових колегинца, осећају се сигурније на радном месту од женског пола, а исто важи и за кандидате с високим и вишим образовањем – део је резултата истраживања у којем је учествовало више од 5.000 испитаника, међу којима око 2.000 из Србије.
nsz posao
Фото: Dnevnik (arhiva)

Међу испитаницима из наше земље било је 40 одсто запослених, 50 одсто незапослених и десет одсто оних који се школују. Истраживање, које је спровео сајт „Послови Инфостуд”, имало је за циљ да утврди стање на српском и регионалном тржишту рада, а прикључили су се и партнерски сајтови за запошљавање из региона „MojPosao.ba”, „Vrabotuvanje.com.mk”, „MojPosao.hr” i „Deloglasnik.si”.

Испитаници су исткали да су им приликом одабира радног места најважнији међуљудски односи. За то се определило чак 63 одсто испитаника из Србије, а следе висина зараде – 62 одсто и могућност учења и напредовања – 42 одсто. Слични су резултати били и у другим земљама јер су свим испитаницима добри међуљудски односи на првом месту приликом избора послодавца. Испитаници из Хрватске су тај фактор истакли у нешто већој мери него они из осталих земаља. Висина зараде нешто је важнија испитаницима из Србије и Македоније него онима из Босне и Херцеговине и Хрватске, који посебно цене могућност учења и напредовања. Треба рећи и да се приоритети према радном статусу разликују – зараду више истичу запослени, могућност напредовања они који се школују, а сигурност посла они који су тренутно незапослени.

62 одсто испитаника из Србије висину зараде сматра пресудном

Испитаници су одговарали и на питање који су фактори су пресудни за добијање посла. Највише испитаника из Србије сматра да су то знање и вештине – 28 одсто, а следе мотивација и жеља за запослењем – 25 одсто. Свега седам одсто испитаника сматра да је за добијање посла важна срећа, а шест процената сматра да је важна страначка припадност.

606 евра у просеку жељена зарада испитаника из наше земље

Када је реч о заради, највиша очекивања, у просеку, имају испитаници из Хрватске – они очекују да буде виша од 1.100 евра. На последњем месту су очекивања оних који траже посао у Северној Македонији, јер очекују зараду од 524 евра, а у БиХ се та очекивања заустављају на 809 евра.

Испитаници из наше земље очекују да месечно, у просеку, зараде 606 евра. Зарадом у распону од  401 до 500 евра било би задовољно 29 одсто испитаника, а 22 одсто је као жељену зараду навео износ од 301 до 400 евра. Плату вишу од 1.000 евра очекује мање од пет одсто кандидата из Србије.


Послодавци се углавном добро снашли у епидемији

Пандемија коронавируса донела је потпуно другачији начин живота и рада, а на основу резултата истраживања, послодавци су на прави начин одговорили на кризу. Наиме, чак 74 одсто испитаника сматра да су се њихови послодавци снашли добро или чак одлично, а четвртина мисли да реакције послодаваца нису биле одговарајуће и да нису показали довољну бригу за раднике. Сналажење послодавца у време пандемије боље су оценили испитаници којима је био омогућен рад од куће.


Нема већих разлика између фактора који су мушкарацима и женама важни када конкуришу за посао. Ипак, жене у нешто већој мери наглашавају да су добри међуљудски односи пресудни, док мушкарци на прво место стављају висину зараде. Радно време и сигурност посла важнији су женама него мушкарцима.

Када је реч о висини плате, мушкараци очекују више зараде него жене. Наиме, они очекују да месечна зарада, у просеку, достигне износ од око 690 евра, а жене су навеле износ од око 590 евра. Када се резултати гледају по годинама старости, најмлађи испитаници имају најмање захтеве јер тек почињу да раде, док су старији испитаници нешто захтевнији.

Трећина запослених испитаника из Србије, односно 33 одсто, страхује да би, због кризе изазване пандемијом, могла остати без посла у наредом периоду, а иста је ситуација и у целом региону. Да је утицај пандемије коронавируса на мишљење запослених видљив потврђује и то што је прошле године у Србији бојазан да ће изгубити посао изразила четвртина запослених испитаника, односно 24 одсто.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести