ДРЖАВА ПОМАЖЕ РАЗВОЈ РУРАЛНОГ ТУРИЗМА Ево колико ће бити "ТЕШКА" нова ФИНАНСИЈСКА ИНЈЕКЦИЈА

Нова уредба о условима, начину доделе и коришћењу новца за подстицај развој и унапређење руралног туризма, којом се први пут за ову намену бесповратно додељује 150 милиона динара, односи се и на војвођанске салаше.
а
Фото: Dnevnik.rs

Како је државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић јуче појаснио, право на доделу новца имају сеоска туристичка домаћинства, салаши и етно куће евидентирани у информационом систему е-Туриста за доградњу, реконструкцију и додатно опремање постојећих угоститељских објеката за смештај.

- Максимална висина подстицаја по пројекту је 2,9 милиона динара, уз обавезу сопственог учешћа у износу од 10 одсто укупне вредности инвестиције. Новац је солидан и довољан да би се један објекат сеоског домаћинства додатно опремио и привукао више туриста и на тај начин помогао себи, општини из које долази и целокупној туристичкој привреди – казао је Кандић. 

Нагласио је да власници салаша да би конкурисали за новац не смеју имати никаквих пореских дуговања према држави.

- Конкрус је отворен до 15. априла. Након тога ће комисија из више ресора донети одлуке о томе ко је добио новац. Очекујемо пре 1. маја да крене сукцесивно исплата новца сеоским домаћинствима који су га добили – казао је Кандић на промоцији нове Уредбе јуче у Покрајинској влади.


Све више туриста

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић је казао да је расписивање уредбе наставак одличне сарадње Секретаријата на чијем је он челу и Републичког министарства туризма и омладине.

Поменуо је и реконструкцију Инфо-центра на Иришком венцу, те најавио да ће ускоро бити расписана јавна набавка за избор извођача. Вредност тог заједничког пројекта је 170 милиона динара.

- Један од најбољих показатеља резултата сарадње ове две институције је повећан број туриста који долазе у Војводину. Упоређујући 2019. која је рекордна по броју посета туриста са 2023. Годином, примећујемо пораст од 200.000 оних који долазе у Војводину. Број ноћења у 2019. години је био 1.384.000, а 2023 године 1.900.000 – казао је др Иванишевић.


Фото: Dnevnik.rs

Појаснио је да је промоција у овом делу Србије најнеопходнија јер су анализе показале да је мањи број туриста који долазе на салаше у односу на домаћинства у Подрињу, Шумадији и Тимочкој регији.

Нагласио је да власници салаша да би конкурисали за новац не смеју имати никаквих пореских дуговања према држави

– У Србији је у прошле године било близу 30.000 долазака у сеоска домаћинства, где је остварено више од 150.000 ноћења и то је за 30 одсто више него у 2022. години. Забележен је долазак више страних туриста за 60 одсто. Тај број је мањи у Војводини и због тога смо одлучили да промоцијом ове одлуке подстакнемо неке од власника салаша да конкуришу – казао је Кандић.

Како је даље појашњено на јучерашњој конференцији за новинаре, анализом је утврђено да постоји велико интересовање за унапређење руралног и сеоског туризма и да постоји велики број домаћинстава која би се упустила у ово пословање.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести