Дупло више радника у РС на минималцу од почетка епидемије

БАЊАЛУКА: Епидемија вируса корона утицала је на повећање броја радника који примају минималну плату у Републици Српској од 520 конвертибилних марака (око 266 евра).
Konobarica foto:pixabay.com
Фото: pixabay.com

Таквих тренутно има 33.529 што је скоро дупло више од кад је повећан праг најниже плате, извештава РТВ БН.

Влада Српске је крајем прошле године повећала најнижу плату са 450 на 520 марака.

Тада су послодавци упозоравали да то неће значајно помоћи и да ће доћи до повећања броја радника на минималцу, што се и десило највећим делом због епидемије вируса корона, наводи се прилогу ове тв станице, а преноси Индикатор.ба.

Управо зато пословна заједница очекује од владе да настави да помаже привреди јер су напори послодаваца да се одрже у послу већ при крају.

Саша Тривић, председник Уније удружења послодаваца РС, изјавио је да удружење покушава да предложи нека решења примерена финансијским могућностима владе, за које, каже, знају да нису велике, те да владу неминовно очекују повећани трошкови на Заводу за запошљавање.

Оно што ми очекујемо да пројект који је Завод водио по питању запошљавања пређе из социјале у реалну подршку послодавцима да што пре смањимо број незапослених на Заводу за запошљавање, наводи Тривић.

Пословна заједница још увек се опоравља, сачувана су поједина радна места али ће нажалост, тврде послодавци, бити додатних отпуштања радника у одређеним гранама.

Претпоставке су да ће хотелијери бити први у низу отказа јер раде са минималним капацитетом.

Мислим да угоститељство тренутно ради на 50-60 посто капацитета, што је значајан пад. Кафићи су бољи, али и ту се могу очекивати проблеми са отпуштањем радника. Саобраћај је на удару отказа јер не ради међународни транспорт путника, а и међуградски је у лошем стању. Сав тај сектор чека шта ће се десити у септембру, односно да ли ће превозити децу у школу или не, истиче Тривић.

Последњи подаци о исплаћеним мимималним платама односе се на април, када је плату мању од минималне примило око 17.000 запослених.

Ипак, ретко ко прима само минималац зато што већина радника добија други део плате на руке.

То је дугогодишњи проблем који је неопходно решити јер на тај начин послодавци избегавају плаћање пореза и доприноса, кажу у Синдикату, наводи се у тв прилогу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести