Е- фактуре: Сужава се простор за мување у сивој зони

Привредницима је остало још само два месеца да се припреме и пријаве на систем електронских фактура (СЕФ), подсећају из НАЛЕД-а и наводе да ће од 1. јануара размена е-фактура бити у потпуности обавезна и у трансакцијама унутар приватног сектора.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Тиме ће, кажу, процес преласка на нови модерни начин рада, започет у мају ове године, бити завршен.

Шеф Јединице за конкурентност у НАЛЕД-у Марко Данон навео је да се у СЕФ-у већ регистровало нешто више од 10.000 корисника јавних средстава и око 173.000 привредника.

„Очекујемо да ће тај број бити и већи јер и они који нису обвезници ПДВ-а, попут предузетника паушалаца, могу да се региструју у СЕФ и биће третирани као добровољни корисници. Сви они морају да имају у виду да ће, уколико послују с јавним сектором, свакако морати да кроз СЕФ шаљу електронске фактуре да би наплатили посао”, истакао је Данон.

Према Даноновим речима, дигитализација промета фактура и рачуна, посебно плаћених безготовински, у великој мери сужава и простор за сиву економију, објавио је НАЛЕД у свом билтену.

Са уводењем е-фискализације, каже, унапређена је транспарентност трансакција у малопродаји, а са пуном применом е-фактура, то ће бити постигнуто и у велепродаји.

Поред сигурније и транспарентније наплате потраживања, е-фактуре ће донети велико административно растерећење, јер ће папирне фактуре готово у потпуности отићи у прошлост.

У Министарству финансија половином новембра биће организована конференција на којој ће бити представљене новине у систему е-фактура и законском оквиру планиране за 2023.

Догађај је подржала Национална иницијатива за безготовинско плаћање - „Бољи начин„, имајући у виду да су уводење е-фискализације и е-фактура, као и даљи развој инфраструктуре за прихват безготовинских плаћања кључни помаци ка пуној дигитализацији пословања и ефикасности привреде и јавног сектора.

Системи е-Фискализације и е-фактура обезбедиће велике количине података, тако да ће њихово повезивање омогућити ресорним институцијама да ефикасно надзиру поштовање закона, посебно код привреде која послује и са фактурама и са фискалним рачунима. Такође, могућност дата кроз е-фискализацију да привредници обезбеде алл-ин-оне уређаје за издавање рачуна и прихват безготовинских плаћања додатно ће унапредити видљивост финансијских токова и дати им шансу да привуку нове муштерије и даље развијају пословање.

Национална иницијатива за безготовинско плаћање је заједнички пројекат Deutshe Gesellshaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ) ГмбХ и компанија Мастерцард и Виса, који се спроводи под окриљем develoPPP програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ) у сарадњи са НАЛЕД-ом и Министарством финансија Србије.

Јавни сектор већ у систему

Из НАЛЕД-а подсећају да је у систем е-фактуре прво ушао јавни сектор, уз обавезу да у међусобним трансакцијама издају и примају електронске фактуре, али и део приватног сектора.

Привредници који послују с јавним сектором такође су од 1. маја морали да издају фактуре кроз СЕФ, а од 1. јула и да их примају, не само од субјеката јавног сектора већ и од приватника који одаберу да им фактуре доставе кроз електронски систем.

Тако се до почетка јула у СЕФ регистровало више од 46.000 привредника, навели су из НАЛЕД-а.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести