Енергија се прави од бундевиног меса

Потредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић покренула је јуче постројење нове електране на биогас у индсутријској зони у Новом Милошеву у пратњи покрајинског секретара за енергетику Огњена Бјелића, председника општине Нови Бечеј Саше Максимовића, директора компаније „Пепо енерџи” Срђана Бошњаковића и председника „МЕТ групе” Бенџамина Лакатоша.
В. Фифа
Фото: В. Фифа

Еколошко постројење, вредно пет милиона евра, изграђено је за осам месеци у чему је учествовало 150 радника. за производњу енергије капацитета 1,2 мегавата користи биомасу као главну сировину за производњу биогаса, а касније ће производити и енергетско ђубриво и природни гас за тракторе. Електрана од меса бундеве ствара електричну енергију уз помоћ генератора, што је заједнички подухват „МЕТ групе“ и локалне компаније „Архар Тех”.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић је истакла да је Србија добила 29. постројење те врсте, уз напомену да се граде још 73, што ће обезбедити 100 мегавата инсталисаних капацитета у наредну годину-две. Тиме ће, додала је, наша земља имати више енергије од Словеније, Хрватске и Црне Горе заједно.

– Ово је за Србију важно и да поред 28 електрана на биогас које имамо, бројимо још једну – рекла је Зорана Михајловић. – У питању је инвестиција која шаље јасну поруку државе у којем правцу ћемо ићи када је реч о обновљивим изворима енергије.

Она се захвалила сваком инвеститору који улаже у Србију јер то значи поверење у нашу државу, додавши да енергија и екологија од сада морају да иду заједно и да ће све што се у будућности буде радило бити „зелена” енергија и одрживи развој.


Бјелић: Настављају се инвестиције

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић рекао је да је та инвестиција веома значајна за локалну самоуправу, Војводину, али и нашу државу, а осим инвестиција у ветроелектране у Војводини, настављају се и инвестиције у биогасне електране.

– У овом постројењу запослење ће добити више од 30 радника – изјавио је Бјелић. –  Уместо спаљивања на њивама, таквим постројењима побољшавамо квалитет животне средине. Уз нови закон о обновљивим изворима енергије можемо очекивати да Војводина буде водећа у тој области.


Председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић казао је да је простор на којем се данас налази електрана пре четири године био ледина и њихова општина није имала ниједну индустријску зону, док данас има две.

–  Ова зона у Новом Милошеву, биће у потпуности опремљена захваљујући Влади, а новобечејска, захваљујући Покрајини, и лепа вест је да у њој више нема слободних парцела – истакао је Максимовић.

Директор компаније „Пепо енерџи” Срђан Бошњаковић казао је да је постројење изграђено за врло кратко време, упркос пандемији, често тешким временским условима и банатском ветру.

– Наша прва инвестиција у Новом Бечеју била је пре три године, а сада смо изградили биогасно постројење електричне и топлотне снаге 1,2 мегават, специфично по томе што користи месо од бундеве, кукуруз, сламу и 100 одсто је еколошко – рекао је Бошњаковић. – Специфично је и по томе што ће правити органско ђубриво, природни гас и тиме дајемо додатни допринос енергетици и екологији, а трактор ће већ данас кренути на природни гас и бити први такав у Србији и на Балкану.

Председник извршног одбора „МЕТ групе” Бенџамин Лакатош истакао је да је то велики изазов за компанију и да је то њихова прва инвестиција у Србији.

– То је можда мала инвестиција за Србију и „МЕТ групу”, али чињеница да је све урађено за осам месеци у условима епидемије показује јасну посвећеност нашег тима – рекао је Лакатош, додајући да ће наставити да инвестирају у Србију, посебно после добродошлице какву су добили у нашој земљи.

Око постројења могу се видети и 52 пољопривредне машине, о којима брине радник те компаније Дејан Боровицки, један од тренутно четири радника.

–  Радим годину овде, а осим бундеве, енергија ће се производити и од кукуруза, сламе и других сировина – казао је радник на постројењу.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести