ЕПС већински власник ХЕС Горња Дрина?

БАЊАЛУКА: Влада Републике Српске дала је сагласност да се Електропривреда Србије (ЕПС) упише као већински власник предузећа ХЕС "Горња Дрина" из Фоче, пише БИХ портал Цапитал.ба, позивајући се на неименоване изворе.
drina
Фото: Tanjug

За ту информацију, међутим, нема званичних потврда.Наиме, тај портал наводи да је Влада Републике Српске дала дозволу за промену власничке структуре на седници 22. октобра, као и да та Одлука ступа сутра на снагу.

У Решењу Владе Републике Српске, наводи портал, пише:

"Одобрава се промена власничке структуре концесионара "ХЕС Горња Дрина", уз обавезу да у року од 60 дана од пријема решења поднесе захтев за упис промене власника у регистар".

Тиме је, заправо, Србија постала већински власник тог заједничког предузећа са Републиком Српском, које има концесију за изградњу три хидроелектране на Дрини, процењене вредности 850 милиона КМ.

До сада је то концесионо предузеће било у власништву Електропривреде Републике Српске (ЕРС), а убудуће ће имати 49 одсто удела, а Србија, односно ЕПС, 51 одсто.

Тој одлуци претходило је решење Комисије за заштиту конкуренције Србије која је крајем септембра ове године одобрила да ЕПС са ЕРС стекне заједничку контролу над фирмом "ХЕС Горња Дрина" из Фоче.

Коначној одлуци Владе Републике Српске претходила је, такође, и одлука Конкуренцијског савета БиХ, коју је, наводи портал, оценио како не постоји обавеза пријаве концентрације, што је била својеврсна дозвола да се изврши власничко престројавање.

У медијима су се појавиле спекулације да је тај потез "приватизација на мала врата" Електропривреде Републике Српске.

Те медијске спекулације демантовао је данас премијер Републике Српске Радован Вишковић:

"Апсолутно није тачно. Од првог дана кад смо са Владом Србије и председником Александром Вучићем разговарали око пројекта изградње ХЕС „Горња Дрине", речено је да ће Србија имати удео 51 одсто, а Република Српска 49 одсто, како би као страни инвеститор ишли са убрзаним процедурама, а у самој градњи тај однос ће бити враћен на 50:50", рекао је Вишковић данас медијима у Требињу.

Да није реч о приватизацији раније су потврдили и председник Србије Александар Вучић и члан Председништва БиХ Милорад Додик, који су казали да уговор потписан између Србије и Републике Српске о формирању заједничког предузећа за хидроелектране на Дрини не значи преузимање ЕРС од ЕПС.

Пројекат изградње ХЕС "Горња Дрина" предвиђа изградњу хидроелектрана Бук Бјела, Фоча и Паунци чија би укупна снага износила 180,9 МW.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести