ЕУ определила три милиона евра за подршку малом бизнису

БЕОГРАД: Програм Европске уније за локални развој, ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, објавио је јавни позив за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима регистрованим у једној од 99 локалних самоуправа укључених у програм.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Европска унија ће са укупно три милиона евра, кроз набавку опреме и увођење услуга, подржати предузећа која су регистрована између 1. јануара 2016. и 31. децембра 2020. године, а баве се производњом или пружањем услуга које обухватају ИТ, архитектонске и инжењерске делатности, здравствену и социјалну заштиту, услуге везане за туризам, одржавање и поправке, саопштено је данас из програма ЕУ Про Плус.

"У сарадњи са ЕУ, континуирано радимо на економском развоју и смањивању регионалних неједнакости у земљи, а мала и средња предузећа су кичма развоја српске економије", рекла је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Како је додала, ова конкретна подршка ЕУ допринеће унапређењу производње и тржишног потенцијала предузећа, отварању нових радних места, као и већој отпорности од негативног утицаја пандемије, али и актуелне геоекономске кризе.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је да ЕУ на овај начин пружа подршку развоју и конкурентности сектора микро и малих предузећа који представља основ здраве и одрживе економије и директно доприноси отварању нових радних места.

"Као и до сада подржаћемо добре пословне идеје како би српска привреда била спремна за европско тржиште", рекао је амбасадор.

Од укупног буџета, два милиона евра су намењена за подршку производним предузећима, а милион евра ће бити утрошено за помоћ оним малим бизнисима које се баве услужним делатностима.

Висина подршке по појединачном пројекту за предузећа регистрована за производну делатност износи од 10.000 до 40.000 евра, а за предузећа регистрована за пружање услуга од 10.000 до 30.000 евра.

У оба случаја обавезно је минимално суфинасирање од 20 посто вредности пројекта односно 15 посто за предузећа из општина које су у четвртој категорији развијености.

Менаџерка ЕУ ПРО Плус програма Оливера Костић каже да су, како би позитиван утицај на локалне заједнице био још већи, у оквиру појединачних пројеката предузетници и предузећа, у обавези да осмисле и спроведу друштвено-одговорне активности и тако пруже подршку својим суграђанима, рањивим групама, деци, спортским клубовима, или допринесу заштити животне средине.

Позив је отворен до 30. јуна ове године, а више информација о условима позива, критеријумима за избор корисника, начину конкурисања, као и документација за пријављивање доступне су на интернет страници ЕУ ПРО Плус Програма.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести