Европа може да криви Гаспром тек ако он одбије да прими турбину

БЕОГРАД: Уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић сматра да то што је Словачка почела да испоручује Немачкој недостајуће количине руског гаса које добија преко Украјине, услед проблема са испоруком турбине за Северни ток 1, као и спремност Русије да транспортује Немачкој гас преко Северног тока 2, ипак показује да Европа није угрожена зато што Русија неће да јој испоручује гас.
Jelica Putniković/Tanjug/video/
Фото: Танјуг/видео/Јелица Путниковић

Ако је та турбина за Северни ток 1 враћана из Канаде, као сто кажу да јесте и да је у Немачкој, поставља се питање зашто сада Немачка чека некакву папирологију и зашто је једноставно не испоручи Гаспрому, рекла је Путниковићева Танјугу.

Каже да би Немачка тек ако Гаспром одбије да прими турбину могла да каже да је крив Гаспром, уместо што се та компанија оптужује да није послала нека документа.

Онда могу да оптуже Русију да саботира заврсетак ремонта Северног тока 1, навела је она.

Такође, наводи да многи немачки политичари кажу да ће немачка привреда имати проблема због смањивања дотока гаса Северним током 1, иако је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да исте количине које не могу сада да теку Северним током 1 могу да се транспортују гасоводом Северни ток 2.

Путниковићева напомиње да је тачно да није до краја завршена сертификација Северног тока 2 како би могао да се користи, али да ако Руси тврде да у њему има довољно гаса, онда би њиме могао да се гас пусти до Немачке како би напунила своја складишта пред зиму.

Она додаје да би Немачка могла после, када прође ова криза, да инсистира, ако хоће, на наставку сертификације тог гасовода и евентуално обустави гас у Северном току 2.

Ако је сада последња вест да у Словачку тече гас из Украјине, онда то значи да Европа није угрожена због тога што Русија неће да испорчује гас, већ зато што (Европа) има политичке задршке, навела је Путниковићева.

Када је реч о ценама гаса на берзи, Путниковићева каже да су оне ових дана ишле и преко 2.000 долара за 1.000 кубних метара гаса, али да она очекује смиривање тих цена, услед најаве да ће бити пуштен извоз украјинског жита морским путем и очекивања да ће почети и друге ствари да се решавају договором, и по питању гаса и друге робе.

На питање колике би могле да буду цене гаса током зиме на берзи, она каже да је реч о ценама на ТТФ берзи у Холандији и берзи у Лондону, али да је питање колико се користи само гас купљен на тим берзама, а колико ће еврпоске земље добијати гаса на основу дугорочних уговора од Гаспрома.

Нису само Србија или Мађарска направиле дугогодишње договоре са Гаспромом, додала је Путниковићева.

Ова цена од око 2.000 долара за 1.000 кубних метара гаса је реакција тржишта на оно што се дешава са турбинама за Северни ток 1. Данас имамо вест да Словачка испоручује Немачкој отприлике исте количине гаса које не стижу преко Северног тока 1. Тако да би сутра већ могли да очекујемо и смиривање цена на берзи, рекла је Путниковићева.

Додала је да је сада тешко прогнозирати колико ће коштати гас током зиме, пошто још трају ратна дејства у Украјини.

Путниковићева, на питање како види то што су САД прошлог месеца први пут постале највећи светски извозник течног природног гаса (ТПГ), рекла да је Америка целу ову ситуацију око гаса и "закувала".

Уназад, од гасних криза 2006. и 2009. године, САД су стално причале о томе да Европа треба да престане да купује руски гас, већ да купује амерички ТПГ гас или од неке друге земље. И сада САД своју економску кризу решава и скупим ценама гаса које продаје Европи и азијским потрошацима и такође повећавају инвестиције у ТПГ постројења, навела је она.

Оценила је да Вашингтону одговора ова ситуација - да Европа економски назадује - јер ће се профит од ове ситуације прелити у САД.

На питање да прокоментарише усвајање предлога у ЕУ о смањењу потрошње гаса у Европи за 15 одсто у односу на петогодишњи просек за период од 1. августа до 31. марта, она је рекла да је у питању само договор, а не обавезујући документ и да су две земље већ добиле изузеће - Мађарска и Грчка.

Она је мишљења да ће свака земља, ипак, гледати своје интересе и да ће се то видети у наредним данима.

Мађарска је ту била најискренија и рекли да то неће да прихвати, рекла је Путениковићева и додала да вероватно и друге земље слично одреаговати, јер јој је, како је додала, ''''тешко да поверује у причу о таквој солидарности''''.

Очекујем да ће се и грађани европских земаља који остају без посла, такође, побунити. Сумњам да су људи толико спремни да се одрекну стандарда зарад неких политичких обрачуна, закључила је Путниковићева.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести