Грађани Србије мобилним телефоном разговарали 6,9 минута дневно

БЕОГРАД: Грађани Србије су у трећем тромесечју прошле године мобилним телефоном разговарали око 5,2 милијарде минута, дневно у просеку по 6,9 минута, показује извештај о тржишту електронских комуникација Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ).
mobilni telefoniranje
Фото: pixabay.com

Много мање се комуницирало путем фиксних телефона, јер подаци показују да смо у фиксној мрежи разговарали 680 милиона минута или 3,1 минут дневно.

Додуше већи је и то знатно и број корисника мобилне него фиксне телефоније, па је других било 2,4 милиона, док је број корисника мобилних телефона премашивао и број становника Србије и износио 8,27 милиона.

Путем фиксног телефона се убедљиво највише причало са људима у нашој земљи па је национални саобраћај чинио 94 одсто фиксног саобраћаја.

Док су са фиксних телефона најчешће позивани бројеви у фиксној мрежи у земљи, у међународном саобраћају су преовлађивали долазни позиви.

Извештај Ратела показује да се структура претплатника фиксне телефоније није променила у односу на претходне квартале, тако да су и у трећем лањском тромесечју, скоро четири петине, прецизније 88 одсто претплатника чинили приватни корисници.

Променило се, односно порасло преношење бројева у односу на претходне квартале па је у посматраном трећем, пренето више од 10.000 бројева, скоро 3,5 хиљада месечно.

Највише претплатника имао је Телеком, 76,5 одсто од укупног броја, док је СББ имао 19,8 процената.

Када је реч о мобилној телефонији, број корисника је у трећем лањском кварталу порастао за два одсто у односу на претходни.

Остварени говорни саобраћај у мобилној мрежи је опао у односу на друго тромесечје али је порастао број послатих СМС порука који је износио 1,34 милијарде.

Грађани су са мобилних телефона најчешће позивали бројеве у својој мобилној мрежи, 54 одсто, док су у ромингу чешће звали корисници из иностранства.

Највише корисника мобилне телефоније имао је Телеком, 43,7 одсто, други је Теленор 31, 4 одсто, а ВИП 24,3 процента.

У мобилној мрежи је пренето 28,6 хиљада бројева, око девет и по хиљада дневно, што је више него у другом кварталу.

Повећана је количина пренетих података преко мобилне мреже. У трећем кварталу пренето је 119,8 милиона ГБ, што значи да је сваки корисник мобилног широкопојасног приступа дневно у просеку трошио око 206 МБ, односно око 6,25 ГБ месечно.

Број претплатника фиксног широкопојасног приступа интернету био је већи у односу на претходни квартал и износио је око 1,69 милиона док је активних корисника мобилног широкопојасног приступа било 6,54 милиона.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести