(ФОТО) ИНЂИЈА НА СВЕТСКОЈ ПРИВРЕДНОЈ МАПИ Из Кине стигао први теретни вагон у Срем

Први теретни вагон из Кине јуче је након двадесет дана путовања пристигао у Инђију.  
1
Фото: Општина Инђија

Реч је о првој железничкој композицији из кинеског града Шиђаџуанг из провинције Хебеј и пројекта „Појас и пут”. 

- Инђија поново пише економску историју Србије, овог пута у железничком транспорту између наше државе и Кине. У Инђији је железнички царински терминал и ово је велика вест не само за државу, већ и читав регион. Успостављањем железничког саобраћаја између Кине и Европе, односно Србије, Инђија се са изградњом међународног железничког терминала позиционирала у сам центар светске привреде – рекао је за „Дневник” председник општине Инђија Владимир Гак. 

Како је појаснио, у контејнерима који су пристигли у Србију налазе се делови за аутомобилску индустрију и разни остали делови за различиту производњу. 

- Све оно што се допремало бродовима, сада пристиже железницом. Трговина између српских, европских и кинеских привредника добија нову димензију са бржим и безбеднијим протоком робе и услуга – појаснио је Гак.   

У контејнерима који су пристигли у Србију налазе се делови  за аутомобилску индустрију  и разни остали делови  за различиту производњу ( Владимир Гак)
Фото: Општина Инђија

Историјском догађају економског повезивања Кине и Европе, односно Србије, присуствовао је секретар комитета Комунистичке партије Кине за покрајину Хебеј господин Ни Јуефенг, представници компанија Милшпед и Метранс, и председник општине Инђија Владимир Гак.

Делегација општине Инђија посетила је Шиђаџуанг и провинцију Хебеј 2019. године, када су успостављени први контакти између два града.

Подсећамо Кина је прошле године обележила 10 године иницијативе „Појас и пут”. Пекинг је како је тада саопштено за 10 година уложио огромну своту у инвестиције и инфраструктурне пројекте у скоро 150 земаља. Инцијатива „Појас и пут” је представљена 2013. године и тада је већ било јасно да Кина има велике амбиције.

Фото: Општина Инђија

„Појас” се односи на копнене руте које повезују Кину са Европом преко средње Азије, као и са јужном Азијом и југоисточном Азијом, док „пут” означава поморску мрежу која повезује Кину са главним лукама преко Азије до Африке и Европе.

С. Аничић Илић
Фото: Општина Инђија 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести