Инспекција затворила 562 кафића, 367 пекара, 336 дућана због не издавања фискалних рачуна

Новим Законом о фискализацији који ступа на снагу од првог јануара догодине, пореским инспекторима ће бити знатно олакшан рад, јер ће моћи податке о издатим фискалним рачунама да прате онлајн у реалном времену у тренутку промета на мало.
kafic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Тако ће, очекује се, бити створени бољи услови за сузбијање сиве економије, већу наплату пореза, ефикаснији рад пореских инспектора и, наравно, знатно смањење оних предузетника који још не раде са фискалним касама.

Али док закон не почне да се примењује, порески инспектори настављају рад уобичајено радећи теренске и канцеларијске контроле.

Из прошлогодишње контроле уочљиво је да велики број предузетника не региструје промет преко фискалних каса.

Контрола инспектора Пореске управе прошле године показала је да од 3.316 контрола, чак 40,3 одсто предузетника не евиднетира пазар преко фискалне касе. Заправо у 2020.години инспектори су наишли на 1.338 објеката чији власници не региструју промет преко фискалне касе, речено је у Пореској управи за ”Дневник”.


Порески аларм за пријаве грађана

Од ове године грађани могу да пријаве предузетника од којег не добију рачун и путем мобилне апликације „Порески аларм”, који подразумева могућност да се пријава пореских неправилносит обави на брз и ефикасан начин коришћењем паметних телефона са андроид и ајфон оперативним системом. Неправилности се могу пријавити и путем интернет адресе истог назива „Порески аларм”, посредством којег грађани поднесу и до неколико хиљада пријава. Такође, пријављивање је могуће и позивом контакт центра Пореске управе.


Пореска управа је саопштила да је паралелно с том контролом, инспекција контролисала и радно-правни статус радника и установила да је у 182 објекта било непријављених радника. Највише неправилности било је у угоститељској делатности и трговини, кажу порезници. –Затворено је 562 угостељске радње, 367 пекара ,336 трговинских радњи и 73 објекта других услужних делатности.

Лане је привремено затворено на 90 дана 57 објеката,а четири су привремено затворена на годину дана, због учињеног истог прекршаја два и три пута. Наиме, када инспектори предузетника први пут затекну да не издаје рачун казна је да 15 дана не ради, односно да под кључем држи објекат. За поновљени други прекршај кажњава се тако што му се објекат затвара 90 дана . Уколико исто понови и трећи пут, следи привремена забрана делатности од годину дана.

Прекршиоцима понављачима због другог поновљеног прекршаја на 90 дана затворено је 18 објеката и ти се локали налазе у Београду, 15 на подручју града Новог Сада, 14 на територији Крагујевца и десет на подручју Ниша. На годину дана због трећег поновљеног прекршаја затворене су три пекаре у Београду и један угоститељски објекат у Крагујевцу.

Пореска управа, осим привремене мере забране обављања делатности, подноси и захтеве за покретње прекршајне одоговорности код прекршајних судова.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести