Изменити Закон о порезу на имовину, олакшати дигитални потпис

БЕОГРАД: Савет страних инвеститора (ФИЦ) у публикацији Бела књига за 2021. годину, која ће данас бити представљена, између осталог препоручује да се измени Закон о порезу на имовину и вредновање имовине по фер вредности за сврхе пореза на добит, као и да се олакша коришћење дигиталног потписа тако да постане доступан најширем кругу људи.
imovina, pixabay
Фото: pixabay.com

У Белој књизи анализирано је девет области које су изабране као приоритетне и дате су препоруке усмерене на њихов развој како би се подржао привредни раст и побољшао животни стандард грађана Србије.

Представљању Беле књиге ће, како су најавили из ФИЦ-а, присуствовати премијерка Ана Брнабић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, председник Савета страних инвеститора и генерални директор Теленора Србије Мајк Мишел, као и главни уредник Беле књиге 2021. Мирољуб Лабус.

У панел дискусији ће учествовати потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, Жиофре и Мишел.

Девет области за које су анализирана побољшања од новембра прошле до октобра ове године и дате главне препоруке за будућност су порези, радно-правни прописи, дигитализација и електронско пословање, некретнине и изградња, борба против недозвољене трговине и инспекцијски надзор, храна и пољопривреда, стечај, девизно пословање и фармацеутска индустрија.

У области пореза се као побољшање наводе измене Закона о порезу на додату вредност и усвајање јединственог Правилника за ПДВ, као и чињеница да је Закона о порезу на добит правних лица усаглашен са законима којима се уређују алтернативни инвестициони фондови.

Главна препорука Савета јесте да се о свим новим прописима јавне расправе организују на време као и да се измени Закон о пореза на имовину. Такође препоручује вредновање имовине по фер вредности за сврхе пореза на добит и друго.

ФИЦ оцењује да је у области радно-правних односа бољитак остварен новим решењима којима су олакшане процедуре за подношење захтева за дозволе које регулишу статус странаца у Србији.

Када је о препорукама реч, оне се односе на решења која би требало да обухвате дигитализацију радно-правних докумената, флексибилније услове рада од куће, као и флексибилније услове и процедуре престанка радног односа.

Код дигитализације и електронског пословања се као побољшање наводи увођење, тзв. квалификованог потписа у цлоуду, те нових услуга преко портала еУправа, затим напредак у дигитализацији финансијских услуга и завршетак регистра грађана који је на једном месту објединио 13 различитих база података.

Препоручује се олакшавање коришћења дигиталног потписа тако да постане доступан најширем кругу људи.

У сектору некретнина побољшања су постигнута, сматрају у ФИЦ-у, изменама Закона о конверзији, па је приметан пораст броја издатих грађевинских дозвола, а ФИЦ препоручује даље измене овог закона ради умањења накнаде трошкова.

Такође, издавање градевинских дозвола у одговарајућој садржини без излагања додатном губитку времена и

трошењу средстава ради прибављања додатне документације, које ће без одлагања бити достављене надлежном катастру.

Препоруке је и да се обезбеди уједначена и транспарентна примена закона ради додатног убрзања и предвидивости катастарских процедура и да се измени Закон о хипотеци и Закон о финансијском лизингу.

Следећа област коју је ФИЦ анализирао јесте борба против недозвољене трговине и инспекцијски надзор, где се у побољшања сврставају отварање јединственог контакт центар за пријављивање незаконитости републичким инспекцијама, објављивање контролних листа и образаца инспекција на сајту inspektor.gov.rs.

Позитивним је означено и формирање Координационог тела за сузбијање сиве економије од стране Владе Србије, као и усвајање Закона о фискализацији као и електронском фактурисању који предвиђају коришћење модерних технологија.

Препоручује се увођење специјализације судија за прекршаје у привреди, унапређење систем фискалног оптерећења за предузећа израдом регистра важећих накнада како би се контролисали парафискални намети.

Када је реч о храни и пољопривреди, као шестој теми којом се бавио ФИЦ, међу побољшањимаа су наведени израда Водича за спроводење прописа о максималним концентрацијама одређених контаминената у храни и оснивање радне групу за доношење Правилника о храни са измењеним нутритивним саставом.

Препоруке су усмерене на усклађивање Закон о безбедности хране са регулативом ЕУ, успостављање свеобухватног систем анализе ризика од стране свих инспекцијских служби, успостављање јединственог правила у процедурама инспекцијских служби, те усвајање новог Закона о санитарном надзору.

Предложене измене Закона о стечају би требало да доведу до побољшања положаја разлучног и заложног повериоца и до веће транспарентности и ефикасности стечајних поступака, наводи се као бољитак у анализи стечаја и препоручује регулисање достављања у стечајном поступку, тако да оно буде брже и ефикасније.

Девизно пословање је оцењује Савет значајно побољшано у погледу транспарентности и доступности ставова НБС када је централна банка почела да на свом сајту објављује најчешће постављана питања о примени прописа о девизном пословању.

Такође и усвајање подзаконских аката којима је појашњен режим код кредита које одобравају међународне финансијске институције.

Међу препорукама се наводе даље ублажавање административних захтева, поједностављивање правила о пребијању потраживања.

Плусеве фармацеутској индустрији донела су решавања питања наплате већине дуга здравствених установа према добављачима као и почетак примене измењеног Правилника о регистрацији од стране Агенције за лекове и издавање већег броја трајних дозвола за лек.

ФИЦ фармацеутској индустрији препоручује да обезбеди стабилно финансирање иновативних и генеричких лекова, те да измири преостале дугове државних здравствених установа према веледрогеријама и добављачима за испоручене лекове и медицинска средства.

Бела књига је први пут објављена 2003. године. Прошлогодишња је имала 319 препорука, од којих је код осам одсто остварен значајан напредак, код 25 одсто одређени напредак, док код 67 одсто није било напретка.

Савет страних инвеститора је пословно удружење које је 2002. године основало 14 страних компанија које послују у Србији.

Савет има око 120 компанија чланица које су, како наводе из ФИЦ-а, инвестирале више од 36 милијарди евра и запошљавају око 100.000 људи у Србији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести