Креће производња струје из кућне радионице

Крајем августа или најкасније почеком септембра Министарство рударства и енергетике расписаће јавни позив за субвенционисање уградње соларних панела најавила је недавно министарка Зорана Михајловић.
solarni panel, pixabay
Фото: Pixabay

Она је истакла да је први пут и у закону направљен услов за тако нешто, да је веома важно то што су смањене све процедуре везане за постављање соларних панела и њиховог везивања на мрежу, те да постоји четири корака која домаћинства треба да ураде да би могла да прикључе своје соларне панеле на мрежу.

- Јавни позив за субвенције омогућиће да се прва фиксна ставка - смањење  трошкова постављања соларних панела и обезбеди - рекла је Зорана Михајловић. - Иако су цене ниже него пре неколико година, да би соларних панела било више на крововима, грађанима је потребна помоћ.

Јавни позив предвиђа да се и код постављања соларних панела примењује исти модел финансирања као и приликом суфинансирања столарије. У Министарству указују да је, како би грађани добили потребна средстава, утврђен механизам - потребан новац додељује се у сарадњи и уз суфинансирање јединица локалне самоуправе преко привредних субјеката. Грађани ће на јавни позив моћи да конкуришу уз профактуру изабраних прив­редних субјеката, министарство и јединице локалне самоуправе обезбедиће по 25 одсто подстицаја, а другу половину новца треба да обезбеде грађани.


Производи кад може - узима кад затреба

Из Министарству рударства и енергетике указују да је једна од најзначајнијих предности концепта купац-произвођач могућност да грађани енергију из својих електрана “складиште” у електроенергетском систему Србије, односно да се струја испоручи у мрежу када је производња највећа, а троши онда када је потребна.

- Да тога нема грађани би морали да уложе средства за складиштење енергије која се производи онда када се не троши како би могли одложено да је користе. На овај начин грађани ће, уз то што ће смањити трошкове за струју, постати и активни учесници на тржишту електричне енергије који самостално доносе одлуке на основу производње, потрошње и ускладиштене електричне енергије. Шире гледано, уградњом соларних панела грађани доприносе широј друштвеној заједници јер се већим коришћењем обновљивих извора енергије доприноси очувању животне средине и смањују губици у мрежи - став је Министарства рударства и енергетике.


Треба рећи да ће субвенције за соларне панеле моћи да добију само грађани који буду користили концепт купца-произвођача. Како кажу у министартву, увођење овог концепта је подстицајна мера сама по себи јер омогућава да се инвестиција врати у периоду од осам до 10 година, донета је одлука да се инвестиционо подрже први купци-произвођачи како би овај концепт што пре заживео. Други назив за купца-произвођача је прозјумер, а грађани Србије моћи ће да постану прозјумери након доношења Уредбе о купцу-произвођачу, што се очекује крајем овог месеца. Прозјумери ће, како кажу у Министарству рударства и енергетике, склапати уговор са снабдевачем који продаје електричне енергије. Ако је купац-произвођач у категорији до­маћин­ство, са снабдевачем ће закључивати уговор о потпуном снабдевању са нето мерењем, односно мерењем у оквиру којег купац-произвођач, као власник постројења, производи струју за своје потребе.

Вишак произведене струје ис­поручује се у дистрибутивну мрежу, а када нема довољно сопствене производње, потро­шач повлачи енергију из мреже. При томе, електрична енергија која је испоручена у мрежу у току једног месеца може се користити у наредном. Из Министарства напомињу да је оператор дистрибутивне мреже на коју се при­кључују објекти купаца-произвођача из категорије домаћинстава дужан да обезбеди техничке услове за обрачунско мерење и мерно место у складу са Законом о енергетици.    

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести