Криптовалута добра монета за развој Србије

НОВИ САД: Од појављивања биткоина 2009. године, плаћање криптовалутама брзо се раширило светом, а вредност дигиталног новца рапидно је расла. Због тога је и Влада Србија одлучила да се и наша земља озбиљније укључи у тај глобални економски тренд.
bitkoin, ilustracija
Фото: Илустрација

Министар финансија Синиша Мали предложио је на седници Координационог тела за спречавање прања новца и финансирања тероризма да се у циљу даљег развоја тржишта формира међуресорна радна група која би се бавила политиком развоја и уређења крипто-имовинских права у Србији. Мали је у име Координационог тела препоручио да се Влади Србије предложи оснивање радне групе која би детаљније сагледала ту област.

То је тема о којој се много прича, али се мало зна, рекао је Мали, наводи се у саопштењу.

Као министар финансија, додао је, жели да размотри све могућности и канале сарадње и улагања у нашу земљу.

Неки од инвеститора већ тргују и плаћају у криптовалутама и биткоинима. Дакле, то је тренд који је незаустављив и Србија не би требало да буде на зачељу тога, поручио је Мали.

Он је додао да је Србији потребно да буде земља која омогућује разне облике финансирања, те је стога неопходно и да се прати модернизација финанијских деривата и инструмената плаћања, што управо, како каже, представљају криптовалуте и блокчејн технологија.

Мали је истакао да је неспорно да у тој, за сада новој материји, треба уважавати мишљење стручњака и експерата из електронског пословања и крипто-имовинских права, те се заложио да у раду тог будућег радног тела, ако буде формирано, учествују осим представника државе, и доказани експерти из те области.

Министар је подсетио на то да је Србија већ урадила велике ствари када је реч о ангажовању на финансијским тржиштима у свету и на подизању кредибилитета, те да је свакако план да се настави у том смеру.

Очекујемо да ускоро потпишемо споразум о укључењу Србије у Јуроклир банку (Euroclear Bank), а недавно смо променили и одредбе Закона о јавном дугу и Закона о тржишту капитала. То су све ствари које подижу свест о Србији као дестинацији стабилној и атрактивној за улагање, рекао је Мали.


Неопходна едукација грађана

Да би наша земља на финасијско тржиште увела криптовалуту потребно је, навео је Матановић, да се донесе закон којим би се уредила правила пословања том валутом и истовремено створиле могућности да се тај вид плаћања развија.

Како је додао, регулатива је потребна да би се створила сигурност при коришћењу криптовалуте и научило шта је криповалута, јер грађани недовољно знају о томе шта је и како је могу користи.

А криптовалута је заправо замена за новац, којом се могу плаћати услуге као што се то чини путем банкарских картица или банковног рачуна. Заправо крипотвалута је дизајнирана дигитална валута за плаћање, поручио је наш саговорник.


Суоснивач сервиса за откуп и продају биткоина ECD.RS Александар  Матановић изјавио је за „Дневник” да увођење криптовлаута на српско финансијско тржиште може допринети бржем пословању уопште јер је заправо крипотовалута једноставан и брз начин дигиталног плаћања, што предузетницима, али и грађанима, може доноти предности у свакодневном пословању и животу. 

У свету се већ увелико користе криптовалуте, а степен њихове развијености је различит од земље до земље, казао је Матановић.

Према његовим речима, већ постоје сервиси који пружају низ услуга и ти сервиси се непрестано усавршавају, што предузетницима даје могућности да брже обављају финансијске трансакције.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести