Мали: Србија остварила највишу стопу раста економије у Европи

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да Србија успешно завршава годину са растом БДП између 7 и 7,4 одсто и просечном платом која ће, како је најавио, у децембру износити око 610 евра.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Мали је рекао да ће, ако се кумулативно посматрају последње две године и прошлогодишња стопа раста од минус 0,9 одсто, Србија бити прва или друга у Европи по стопи раста у економији.

Ефекат свих реформи које смо реализовали у протеклом времену и програма које смо применили, је да Србија остварује највишу стопу раста економије у Европи, а то се никада није десило, рекао је Мали за ТВ Пинк.

Нагласио је да ће дефицит бити мањи од планираног, а удео јавног дуга у БДП-у биће око 57,3 одсто што је, како каже, много испод нивоа Настрихта од 60 одсто.

Додао је да је прилив директних страних инвестиција у Србији 3,1 милијарду евра закључно са октобром, а да је стопа незапослености 10,4 одсто, тј, на нивоу из 2019.године.

Ако посматрамо сваки параметар, економска ситуација је изузетно добра, а пре две недеље подигнут је кредитни рејтинг Србије од стране агенције С&П што је први пут у историји, рекао је Мали.

Сумирајући годину, навео је да је Скупштина Србије усвојила 64 закона које је предложило Министарство финансија, а да је јуче усвојен нови Закон о тржисту капитала који је, како каже, усклађен са европским директивама.

Оно што је привреди потребно да не зависи само од банкарских кредита, него да има од токена и разних друигих инстримената да се финансира и набавља опрему. Идемо у корак са светом, тај закон треба да допринесе још јачем и бржем расту економије, рекао је Мали.

Навео је да је измењен Закон о е-фактурама и да ће од 1.маја бити имплементиран нови систем фискализације, као и да се до сада пријавило више од 70.000 привредних субјеката за е-фискализацију.

Како је рекао, више од 50.000 привредних субјеката пријавило се за субвенције и подсетио да држава исплаћује 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају, а да је рок за пријаву субвенције до 31.јануара 2022.године.

Када је реч о е-фактурама, напоменуо је да је померен рок за јавни сектор да од 1.маја примењује нови систем, док ће, како каже, до краја следеће године сви у приватном сектору, који су ПДВ обвезници, бити у обавези да уведу систем е-фактура.

То је најважнији захтев привреде да им се ПДВ враћа одмах, кад се улазна и излазна фактура поклопе пореска управа исти дан враћа ПДВ. Радимо све да учинимо пословно окружење атракитвнијим и конкуретнијим, рекао је Мали.

''Отворени Балкан'' допринеће расту БДП-а целог региона

Министар финансија изјавио је да је ''Отворени Балкан'' визионарска иницијатива Александра Вучића, која не само да додатно повезује земље Западног Балкана, већ има за циљ да допринесе расту БДП-а у целом региону.

Мали је рекао да је на самиту у Тирани ове недеље потписано пет споразума између Србије, Северне Македоније и Албаније и навео да се уколико се имплементирају на прави начин, према проценама Светске банке може очекивати раст БДП и до седам одсто у целом региону.

Како каже, једним од потписаних споразума признају се фитосанитарни и ветеринарски сертификати што је, како је оценио, била једна од највећих препрека за брзи проток робе преко граница три земље.

Неће бити дугих чекања, а царина, фитосанитарна и ветеринарска инспекција радиће 24 сата седам дана у недељи чиме се обезбеђује несметани проток роба и људи, рекао је Мали.

Подсетио да од 1. јануара грађани све три земље могу да раде где год одлуче.

Сада постоји могућност да један инжењер проведе месец или два у некој фабрици, да пренесе своје знање или унапред неку технологију, сада не мора да чека на радну дозволу, сада се све убрзава, рекао је Мали.

Додао је да привреда Србије највећа у региону, али да недостаје радне снаге.

Долазе нам инвеститори, али нам требају радници, зато желимо да се повезујемо и отварамо тржиште. Ово је огроман корак који ће допринети расту економије и повезати нас, удружени постајемо већи и атрактивнији и цео регион гурамо напред, рекао је министар.

Подсетио да се на самиту у Тирани обратио и европски комесар за проширење Оливер Вархеји и да је подржао ''Отворени Балкан'' јер је, каже Мали, интерес ЕУ да цео регион Западног Балкана економски напредује.

Приметио је да се због високе цене енергетана затварају фабрике и постројења у Европи и да радници остају без посла, док се слично догодило прошле године у САД када су десетине хиљада радника остали без посла.

Србија је избегла тај сценарио, јер смо реаговали на прави начин са три пакета помоћи грађанима и привреди. Свако обећање испунили смо у дан и динар и показали колико су нам финансије стабилне, рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести