Мање руских купаца па мање и цене станова

У последња три месеца уочене су промене на тржишту некретнина, јер је мање продатих станова, што се огледа и на стидљиво спуштање цена квадрата. Руси више, по речима агената и познавалаца ове теме, не улажу у некретнине и ако то раде реч је о спорадичним случајевима.
nova Panorama_17-RHA
Фото: Dnevnik.rs

Каматне стопе за стамбене кредите, које су веома неповољне и високе, као и све оно што се дешава на светском тржишту као и немири у Украјини, очигледно да полако утичу и на ово тржиште, које је годинама бележило раст продаје и цена некретнина.

Московљанка Софија Сабовљев, која већ осам година живи у Новом Саду и консултант је за миграције и бизнис, односно помаже Русима који долазе у Србију, каже да тренутно нема велике потражње за куповином станова у Новом Саду од стране Руса.

- Наравно да и сада има појединаца који се интересују, купују станове у Новом Саду, али их је много мање него, рецимо, прошле године. Највише их занимају станови са две спаваће собе, дакле, породични станови. Самци се ретко одлучује за куповину, најчешће изнајмљују станове. Такође, људи се жале на високе цене квадрата у Новом Саду – каже Софија за „Дневник”.

Мишљења о томе да ли ће Руси остати у Србији или отићи су, по њеним речима, подељена, али већина планира да бар још годину дана остане овде јер им тако одговара.


Куповаће они којима стан треба

У Новом Саду је, по речима Драгана Рабатића, добра понуда станова, те да свакако неће доћи до суноврата цена.

- Станове ће куповати они којима је потребан, а неће више бити врста инвестиције. То је дефиниција стабилног тржишта – закључио је Рабатић. 


- Већина мисли да је такво време да је тешко планирати нешто унапред. Неких 20 одсто планира да крене даље, а 30 одсто да се врати кући кад се ситуација смири. Таква мишљења сам чула – каже Софија. Агенти за некретнине такође тврде да су Руси прошле године куповали некрентне, док ове то није случај.

- Спласнуо је руски ентузијазам. Средином прошле године, поготово након почетка сукоба у Украјини, већина руских држављана је долазила и узимала станове у најам, не питајући за цену. Тако да је прошле године било велико интересовање за најам станова, као и куповину. Ове године то више није тако. Спорадично се појављују руски закупци и купци – каже за „Дневник” Драган Рабатић, извршни директор „Солис некретнинама”.  

У Новом Саду цена квадрата стана је од 1.500 до 2.500 евра, док је скупљи од 3.300 изоловани случај

Оно што је по његовим речима уочљиво на тржишту некретнина је успоравање реализације уговора, што утиче и на цену станова.

- Веома су неповољне каматне стопе за стамбене кредите, скоро су удвостручене у односу на прошлу годину. Разлог је најједноставнији. Новац постаје скупљи него што је био до сада и то можемо да видимо и кроз каматне стопе на стамбене кредите. До новца ће се у наредном периоду теже долазити, а то ће се прелити и на тржиште некретнина. У наредном периоду десиће се процес преласка из тржишта продаваца што је било у протеклих неколико година у тржиште купаца. Односно купци ће диктирати тржишне услове, а до сада су продавци то радили. И биће доминатнији фактор на тржишту. То ће утицати на цену али како, још је преурањено да говоримо. То ће тржиште и показати – казао је Рабатић. 

У Новом Саду цене квадрата станова иду од 1.500 до 2.500 евра, док су они више од 3.300 изоловани случајеви.

        С.Аничић Илић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести