Мићовић: Очекује се да барел нафте достигне и 100 долара

БЕОГРАД: Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић изјавио је јутрос да се садашњи скок цене сирове нафте разликује од ранијих јер ,по свему судећи, неће бити кратког даха, па аналитичари процењују да у току ове године можемо очекивати цену нафте и до 100 долара по барелу.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

"Тих најава је било и раније али оне нису биле реалне. Сада се међутим дешава висе ствари истовремено, напад на постројења у Саудијској Арабији, напето је на граници Украјине, а најкрупнија ствар која се десила у последња два дана је заправо хаварија на врло битном нафтоводу који из Ирака нафту довози на Медитеран, где се утоварају бродови за наш регион", рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Према Мићовићевим речима, када се овој ситуацији дода и чињеница да ковид више не оставља раније последице и да без обзира на пикове короне, потрошња нафте расте, резултат те две ствари јесте скок цена нафте и горива.

Гостујући у истој емисији уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић је рекла да цену нафте подгревају и тренутне геополитичке игре везане за Украјину и Русију.

Навела је да има прогноза да ће барел нафте наредне године достићи цену и до 150 долара и указала да некада овакве најаве служе за вештачко дижање цена.

" И лане су неки најављивали да ће ове године барел коштати 200 долара па се то није догодило. Овде је кључно питање хоће ли ОПЕК коме не одговара да нафта превише поскупи јер би се онда смањила потразња, успети да избалансира све то на светском трзишту", навела је Путниковић.

Говорећи о томе како ће се поскупљење нафте у свету, која јутрос кошта 88 долара за барел, одразити на цене горива код нас Томислав Мићовић је навео да је у последње четири недеље гориво поскупело за два динара.

Навео је да нас у складу са Законом о акцизама, чека и индексација акциза, јер се њени износи сваке године усклађују са годишњим индексом потрошачких цена у претходној календарској години.

Сходно томе ове године би према његовим речима усклађивање требало да износи 5,5 динара, што је, указао је он више него за четири претходне године заједно.

" Усклађивање је 2019. било 1,30 динара, годину дана касније 1,20 динара а лане 0,89 динара", навео је Мићовић.

Истакао је да у садашњој ситуацији, државама па и нашој, остаје да гледају да смање свој удео у цени горива, односно да смање акцизе, како се глобални утицај поскупљења сирове нафте не би погубно одразио на економију.

Навео је да од 1. децембра прошле године постоји иницијатива Удрузења нафтних компанија за различито акцизно оптерећење појединих потрошача, јер како је рекао сви потрошачи не би требало да плаћају исту акцизу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести