Михајловић: Ситуација стабилна, имамо довољно енергената

БЕОГРАД: Актуелна енергетска криза у Европи и свету није заобишла ни нашу земљу, али ситуација у Србији је стабилна јер имамо довољно енергената за снабдевање грађана, као и за индустрију, изјавила је потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и додала да су у овом тренутку проблем цене по којима ће се наредних месеци набављати природни гас и струја.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Прогнозе су да ће сличних поремећаја бити и наредних година и важно је да из ове кризе извучемо поруке и да наша јавна предузећа схвате да морају бити ефикаснија и да одговорније планирају ремонте постојећих капацитета и инвестиције, али и набавку енергената. Зна се да је раст цене гаса почео још у мају. То значи да је било довољно времена да ''Србијагас'' обезбеди додатне количине гаса, барем за период до краја ове године и то под далеко повољнијим условима него што су тренутни, јер смо сачували гас у складишту у Банатском Двору, рекла је за "Политику" Михајловић.

Она каже да план инвестиција које је урадило министарство на чијем је челу обухвата пројекте у рударству и енергетици вредне 17 милиона евра.

То је зато што у Србији у последње три деценије није изграђена ниједна велика термо или хидроелектрана. Нама су потребе нове велике и средње хидроелектране, гасне електране, као и значајно веће коришћење обновљивих извора енергије како бисмо били енергетски безбедни, казала је министарка.

Михајловић истиче да је лежисте "Чукару Пеки" Горња зона једно од најбогатијих налазишта руде бакра и злата у свету и у нови рудник код код Бора уложено је 474 милиона долара.

Бић то први зелени рудник у Србији, са применом најмодернијих технологија и највиших стандарда у области заштите з зивотне средине. Тиме ће Србија у неком тренутку постати други највећи произвођач бакра у Европи, одмах после Пољске, а насе учешће у производњи ове руде повећаће се са пет на 18 одсто. А по производњи злата приближићемо се Финској, која је највећи произвођач овог драгоценог метала у Европи, додала је.

Она је нагласила да је циљ да Србије не буде само извосник сировине, већ да развије читав ланац производње, укључујући електричне батерије и електричне аутомобиле.

Србија је трентуно око четири пута мање енергетски ефикасна од просека ЕУ, што значи да баци "кроз прозо" целокупну производњу једне термоелектране, наглашава Михајловић.

Повећање енергетске ефикасности важно је за свако домаћинство, јер тако смањујете своје рачуне, баш као што и ииндустрија мора да поведе рачуна о потрошњи енергије, поручује Михајловић.

Кроз програм енергетске ефикасности, до краја године, у 67 општина биће замењена столарија, унапређена изолација или уграђени нови котлови за грејхање. Већ почетком идуће године биће расписан нови јавним позив за замену столарије и у свим другим локалним самоуправама, а у скоро 40 општина грађани ће моћи да уз подршку државе да поставе соларне панеле и постану купци - произвођачи електричне енергије, казала је Михајловић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести