Михајловић: Србија да буде незаобилазна рута у енергетици

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да држава чини и чиниће све што може како би обезбедила стабилно и сигурно снабдевање гасом, а да је за дугорочну стабилност неопходна изградња гасовода који ће повезати Србију са другим државама у региону.
zorana mihajlovic yt
Фото: Youtube Printscreen

„Ми као држава чинимо све да се спремимо за зиму, то је главно питање данас за све државе у Европи и свету. Све што можемо и што будемо могли, радимо и урадићемо, али истовремено морамо да мислимо о будућности и правимо дугорочне планове’‘, рекла је Михајловић за ТВ Панчево.

Како је саопштено из њеног кабинета, министарка је додала да Србија ради на томе да од наредне године има могућност да 30 или 40 одсто годишње потрошње овог енергента добије и од других добављача.
 

‘‘Ми смо данас зависни 100 одсто од руског гаса, и нико од тога не бежи, иако се ствара прича да неко не жели руски гас. Ништа ту није спорно, али желимо да имамо могућност избора, да мање зависимо и да можемо лакше да преговарамо и о капацитетима и о цени’‘, рекла је она.

Додала је да ће интерконекција са Бугарском бити завршена септембра наредне године и да ћемо тада добити могућност набавке гаса из Азербејџана, са чијим Министарством је Србија потписала споразум о сарадњи и преговара о набавци за наредну годину, са ЛНГ терминала у Грчкој или било ког другог добављача.

‘‘Око 700 хиљада домаћинстава у Србији користи гас, привреда умногоме зависи од овог енергента и зато се припремамо као да ће бити најгора зима. Имамо уговор са Русијом о две милијарде кубних метара гаса, обезбедили смо пола милијарде у складишту у Мађарској, истовремено пунимо наш део складишта у Банатском Двору. Спремни смо за све ситуације, имамо кризне планове и чинимо све да имамо довољно гаса и за привреду и за домаћинства, али свакако ситуација није лака“, рекла је Михајловић.

Потпредседница Владе је истакла да је циљ да Србија буде транзитна држава и да ће повезивање у гасном сектору са другим земљама региона осигурати стабилност у снабдевању овим енергентом.

„Оно што такође желимо јесу гасне конекције са другим државама у региону и да будемо транзитна земља, као што смо у саобраћају постали незаобилазна рута када смо завршили све коридоре. То значи стабилност система, политичку јачину и додатни приход од транзита. Циљ је да се повежемо и са Румунијом, С. Македонијом, Хрватском, БиХ, и не само у гасу, већ и када је у питању високонапонска мрежа“, изјавила је Михајловић.

ОИЕ једини пут ка стабилном систему

Михајловић је изајвила да изградња нових капацитета који за производњу енергије користе обновљиве изворе енергије (ОИЕ) није питање воље, већ је то једини начин да електро-енергетски систем буде стабилан.

Она је поновила да неће бити рестрикција струје и да сва јавна предузећа у овом сектору морају да буду ефикаснија и да спроводе планове и стратегију државе.

‘‘Најмањи проблем је новац, а највећи немогућност да изађемо из оквира и да схватимо да лобији који постоје не раде у интересу грађане и државе. Држава стоји уз Електропривреду Србије и урадићемо све да ово предузеће, које је најбитније у земљи стане на ноге и буде у могућности да производи довољне количине енергије за наше потребе. Ништа у енергетици се не дешава преко ноћи, него годинама. Ситуација у којој је данас ЕПС, резултат је вишегодишњег јавашлука и нерада, али је наш задатак да урадимо све да помогнемо, али ће то државу много коштати. Издвајамо и издвајаћемо огроман новац, али захваљујући финансијској снази државе ми то можемо’‘, рекла је Михајловић за ТВ Панчево.

Како је саопштено из њеног кабинета, Михајловић је додала да грађани треба да знају да неће бити рестрикција, и да ‘‘ако их није било за време Грчића, неће их бити ни сада“.

„Шта год да сам радила и у саобраћају, ако хоћете промене, онда наилазите на отпоре и опструкције људи који су у јавним предузећима навикли на држава стоји уз њих и покрива губитке, без жеље да спроводе велике пројекте. Такође, озбиљну улогу имају и разни лобији, али зато је ту Влада која мора да пробија лед, да прави планове и да сва јавна предузећа реализују те планове. Имамо ситуацију са високонапонском мрежом која није довољно развијена, јер се није довољно улагало, и ЕМС каже да не може да прими нове капацитете’‘, казала је министарка.

Она је поновила да је зелена агенда једини, реални пут, наводећи да је то нови модел привредног раста, а не само међународна обавеза Србије.

‘‘За нас је важно да имамо довољно енергије, а истовремено и чист ваздух, воду и земљиште. Годишње емитујемо 60 милиона тона угљен-диоксида, само за здравствене трошкове изазване загађењем издвајамо милијарде. Често се чује да неке земље у кризи враћају производњу енергије из угља, али то су земље које су претходних 20 година снизиле производњу из угља за 30, 40 и више процената. И Немачка и В. Британија, Румунија, Грчка. Враћање од 1 или 2 одсто у енергетском миксу не значи ништа. Ми се тиме нисмо бавили, све време користимо лигнит најлошијег квалитета, термоелектране су старе, нису довољно ефикасне и дошло је време да кажемо да треба да користимо здраве изворе“, рекла је Михајловић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести