Милер: Србија може до раста од седам одсто БДП-а

БЕОГРАД: „Прогнозе Светске банке су да Србија у наредних годину дана може да удвостручи свој БДП-а, достижући седам одсто, а тиме ће бити знатно повећан и приход грађана, изјавио је данас потпредседник Светске банке за Европу и централну Азију Сирил Милер.
Miler Siril/Fonet/Zoran Mrdja
Фото: Фонет/Зоран Мрђа

На конференцији за медије, Милер је објаснио да уколико Србија жели да удвостручи раст свог БДП-а важно је да настави са мерама макроекономске политике које су спроведене претходних година, да убрза прелазак са јавног на приватни сектор, јер, каже, привреду треба да води приватни сектор, као и да обезбеди конкурентно тржиште.

Према његовим речима, анализа Светске банке је показала да тржиште у Србији може нарочито да расте у области пољопривреде, технологије и науке.

"Када питате привреднике у Србији која су ограничења, они обичну кажу да је то недостатак висококвалификоване радне снаге. Зато треба имати обучене раднике, посветити се систему образовања и ускладити га са тржиштем рада", приметио је Милер.

Рекао је да следеће године истиче петогодишњи програм који је Србија потписала са Светском банком, као и да та светска организација програм са нашом земљом завршава са укупно уложених 1,6 милијарди долара.

Милер је новинарима истакао да је његова посета Србији тространа - да разговара са владом како да Србија стабилизује своју економију и повећа раст БДП-а, да Светска банка са Србијом потпише три нова пројекта, али и да разговара о пројектима који ће у наредном периоду бити потписани.

Потпредседник Светске банке подсетио је да су данас потписана три нова пројекта вредна 142 милиона долара и навео да први вреди 90 милиона долара и односи се на Регионалне олакшице у транспорту и трговини за Србију, Северну Македонију и Албанију.

Истиче да ће тај пројекат смањити трошкове трговине у земљама Западног Балкана, а да је у оквиру тог пројекта за Србију издвојено 40 милиона долара.

Објаснио је да се тај пројекат нарочито односи на скраћење времена које камиони чекају на граничним прелазима, те истакао да се камиони на Западном Балкану на границама задржавају пет пута дуже него било где у ЕУ. 

Други пројекат, каже Милер, односи се на дигитализацију јавних служби у Србији и вредан је 50 милиона долара.

"Пројекат укључује дигитализацију оних јавнх служби које су важне грађанима у свакодневном животу", рекао је Милер.

Последњи пројекат, навео је Милер, вредан је 52 милиона долара, а та средства, како је објаснио, биће уложена за модернизацију пореске управе.

"Србија је постигла значајан напредак у унапређењу својих јавних финансија и наплати пореза, али сада је прави тренутак да се модернизује пореска управа", рекао је Милер.

Тема разговора са члановима владе, али и са председником Србије, каже Милер, била је и којим ће пројектима бити завршен петогодишњи план, те је изразио наду да ће у наредних неколико месеци бити потписани споразуми за још три пројекта.

Како је истакао, један би се односио на модернизацију пољопривреде, други на иновације и предузетништво, а трећи за буџетску подршку у унапређењу капацитета до бржег економског раста.

Упитан зашто Светска банка даје буџетску подршку Србији када њен буџет бележи суфицит, Милер објашњава да је то нека врста "награде" за државу која је успешно реализовала договорене економске мере.

Закључио је да Светска банка подржава земље које се труде да повећају раст БДП-а и приход за своје грађане и оценио да Србија може да удвостручи раст БДП-а.

Каже да Србија то може да постигне што, наводи, показују и поједини пројекти у којима наша земља има могућност да се позиционира као логистички и трговински центар на Западном Балкану, па и шире.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести